Országszerte zivatarra, a Tiszántúlon még hőségre is figyelmeztetnek

2022. augusztus. 28 11:10

Egy lassú mozgású hidegfront vonul át hazánk felett, amely kedvező feltételeket biztosít záporok, zivatarok kialakulásához.

Vasárnap szórványos jelleggel kell zivatarra számítani, a Tiszántúlon délutánig alacsonyabb valószínűséggel. Az erősebb gócokat intenzív csapadék (akár 10-20 milliméter), viharos széllökés (általában 60-70 km/óra, a Tiszántúlon esetleg 70-80 km/óra feletti) és jégeső (általában 1-2 centimétert nem meghaladó átmérő) kísérheti. A késő esti órákra a legtöbb helyen csökken a zivatarhajlam, de az északkeleti, keleti területeken még az éjféli, hajnali órákban is előfordulhatnak zivataros gócok. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki az egész országra zivatarok veszélye miatt vasárnapra vonatkozóan.

Vasárnap a Tiszántúlon többfelé 25 fok körül alakulhat a napi középhőmérséklet. A hőség miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyében vasárnap.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn a reggeli órákban keleten még néhány zivatar lehetséges, majd napközben újból labilizálódik a légkör és eleinte az északi területeken, majd az északnyugati területeket leszámítva másutt is kialakulhatnak zivatarok. Az egyes cellákat intenzív csapadék (akár 10-20 milliméter, Északi-középhegységben akár 20-30 milliméter feletti), erős széllökés (45-55 km/óra) és jégeső (1-2 centiméter) kísérheti. Hétfőn négy északnyugati megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán ciklon érkezik. Változékonyabbra fordul az időjárás.
Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.
A légnyomás nem változik.