Hidegfront érkezik, országszerte zivatarok kialakulására figyelmeztetnek

2022. szeptember. 07 10:41

Szerdán és csütörtökön délelőtt még csak kevés helyen fordulhat elő zivatar, majd az érkező hidegfront hatására egyre több helyen alakulnak ki viharok.

Szerdán az ország jelentős részén kritériumok szerinti veszélyes időjárási jelenség nem valószínű. Alacsony valószínűséggel délután és este a Dunántúl nyugati felén, esetleg az Északi-középhegységben fordulhat elő zivatar. A cellák környezetében intenzív csapadékhullás, viharos (60-70 km/óra) széllökés, illetve apró szemű jégeső nem kizárt. Éjszaka minimális az esély zivatar kialakulására. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére, a szerdai napra vonatkozóan. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Csütörtökön késő délelőttől előbb az Északi-középhegységben elszórtan, majd délután az északnyugat felől érkező front előterében és annak mentén egyre több helyen alakulhatnak ki zivatarok, amelyek este, késő este fokozatosan átterjednek a keleti országrész fölé is. A fronthoz kötődő zivatarokat elsősorban felhőszakadás (lokálisan > 20-30 mm, nagyobb eséllyel az Északi-középhegységben és az Alföld északi felén) kísérheti, emellett viharos széllökés (60-90 km/óra, egy-egy helyen >90 km/óra) és kisméretű jég is előfordulhat környezetükben. Késő estétől északnyugat felől stabilizálódás kezdődik. Csütörtökön az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Felhőszakadás kialakulása miatt Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés csütörtökön.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

A pénteken érkező ciklon előtt melegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe. A sok csapadék hatására mérséklődik a hétvégén a pollenterhelés.
A légnyomás csökken.