Heves zivatarokat hozhat a hidegfront, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2022. szeptember. 15 14:14

A hidegfront átvonulásakor a zivatarok a déli megyékben akár rendszerré fejlődhetnek, emiatt hét megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes.

A csütörtök déli óráktól nyugat felől egyre többfelé és több hullámban fordulhatnak elő zivatarok a nap folyamán, legalacsonyabb valószínűséggel az északi határ menti területeken. Délután, illetve kora este az ország délnyugati, déli területein – egy negatívabb forgatókönyv esetén – heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek. A zivatarok környezetében viharos széllökésre (60-80 km/óra, heves zivatarok esetén akár 90-110 km/óra), jégesőre (1-3 centiméter, heves zivatarok esetén 2-4 centiméter) kell számítani, illetve az ismétlődő cellaátvonulásból rövid idő alatt lokálisan nagyobb mennyiségű (25-40 milliméter) csapadék is hullhat. Az este folyamán északnyugat felől stabilizálódik a légkör és fokozatosan a déli területekre korlátozódik a zivatartevékenység.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Vas, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Somogy, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyére, az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Felhőszakadás kialakulása miatt Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken napközben legfeljebb a déli, délnyugati, határhoz közeli területeken fordulhat elő egy-egy gyengébb zivatar. Pénteken a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Hajdú-Bihar és Csongrád-Csanád megyében.

Pénteken a délnyugati megyékben a nap folyamán lehulló csapadék (eső) mennyisége néhol elérheti a 20 millimétert.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás