Megfogyatkozik ma a Napunk, de látni fogjuk-e a felhőktől?

2022. október. 25 6:10

Október 25-én részleges napfogyatkozást láthatunk hazánk területén, az időjárás azonban az ország nagy részén nem lesz alkalmas a jelenség megfigyeléséhez.

Napfogyatkozás akkor következik be, amikor a Hold a Föld és a Nap között helyezkedik el, és árnyékot vet a Földre. Csak az újhold fázisában fordulhatnak elő ilyen események. A részleges napfogyatkozás alkalmával a Hold nem takarja el teljesen a Napot, csak egy része van fedésben. Úgy tűnik, mintha a Hold “kiharapna” a Napból egy darabkát.

 

Az animáció forrása: NASA

Az október 25-ei részleges napfogyatkozás látható lesz Európából, Nyugat-Ázsiából és Északkelet-Afrikából. A jelenség Izlandon kezdődik napkeltekor, majd napnyugtakor már Nyugat-Indiában lesz megfigyelhető.

Forrás: Wikimedia, Ekkehard Domning

Azoknak, akik látni szeretnék azt, hogy a Hold a legnagyobb “harapást” metszi ki a napkorongból, mintegy 2400 kilométert kell kalandozniuk Moszkvától kelet-északkeletre, a nyugat-szibériai síkságon, ahol a nap területének 82 %-a lesz takarásban.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló beszámolója szerint Budapestről nézve a Hold 11:18-kor lép be a napkorong elé. A legnagyobb fázist 12:25-kor éri el, ekkor szinte pontosan a Nap egyharmadát „harapja ki” a sötétlő árny. Kísérőnk 13:33-kor lép ki a korong elől. Az országon belül sem mindegy, hogy honnan szemléljük a jelenséget – 28 % és 39 % közötti lehet a maximum (Budapesten 33 %), ami északkelet felé haladva egyre nagyobb lesz. Kísérőnk 13:33-kor lép ki a korong elől.

A kitakart terület százalékánál könnyebben elképzelhető napfogyatkozás-mérőszám a magnitúdó, ami azt mondja meg, hogy a nap átmérőjének egyenese mentén mekkora részt takar ki a Hold. Budapestről a fogyatkozás 0,44 magnitúdós lesz, tehát a napátmérő 44 %-áig jut el a holdárnyék. Nyíregyházán 0,48 magnitúdós lesz, Beregsurány és Záhony táján pedig már a napátmérő közel felét kitakarja a Hold.

Az időjárás Magyarországon várhatóan nem lesz kegyes a jelenség megfigyeléséhez, ugyanis kedden délelőtt az ország nagy részét még az éjszaka érkezett hidegfront felhőzónája fogja takarni. Legnagyobb eséllyel a Kisalföld térségében lesz látható a csillagászati esemény, de szerencsés esetben akár a főváros térségében is láthatjuk a felhők között bujkáló, megfogyatkozott napkorongot.

Az AROME modell által előrejelzett felhőfedettség kedd délelőtt 11 órakor:

12 óra

13 óra

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.