Mutatjuk, meddig tart ki Európában az enyhe időjárás

2022. október. 31 11:36

A következő tíz napban kontinensünk időjárása továbbra is az átlagosnál enyhébbnek ígérkezik. Csak átmeneti lehűlés zavarja a kora őszi időjárást.

Jelenleg Közép-Európa felett rendkívül enyhe levegő található, a hőmérséklet 10-12 fokkal az átlagos felett alakul a magasabb légrétegekben. A felszín közelében azonban ebből keveset érezni, a köd és az alacsonyszintű rétegfelhőzet miatt. Nyugat-Európa felett viszont, ahol élénk légmozgás kíséri az enyhe levegő beáramlását, kora őszi időt tapasztalhatnak, nem egy helyen 25 fok körüli csúcshőmérséklettel.

Jelentősebb változást pénteken tapasztalhatunk, amikor Északnyugat-Európa irányából hideg levegő indul meg az Alpokon keresztül, a Földközi-tenger irányába. Az átalakulás várhatón egy mediterrán ciklon kialakulásához vezet, amely kiadós mennyiségű csapadék kíséretében vonul át az Alpok és a Balkán-félsziget felett, de a Kárpát-medencében is csapadékosra fordul átmenetileg az időjárás. A korábbihoz képest számottevő lehűlésre nem kell számítani.

A ciklon átvonulását követően hamar megszűnik a hideg levegő utánpótlása. Vasárnap és hétfőn már nyugat felől ismét enyhébb levegő érkezik a kontinens fölé, így a hőmérséklet az átlagos felett marad.

A jövő hét közepén már jelentős bizonytalanág mellett újabb hidegfront érheti el Közép-Európát, jelentősebb lehűlés kíséretében. Nyugat-Európában viszont tovább tart az átlagosnál enyhébb időjárás.

Térképek forrása: wxcharts.com

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Csűrötökön érkezik a következő ciklon. Addig frontmentes időre van kilátás.

A légnyomás csökken.