Jelentős esőre figyelmeztetnek több déli megyében pénteken

2022. november. 17 10:54

Újabb mediterrán ciklon érkezik holnap, a déli megyék kaphatják a legtöbb esőt. Az északkeleti tájak fölé hideg levegő áramlik, az eső itt estétől átválthat havas esőre, hóra.

Kritériumok szerinti veszélyes időjárási jelenség ma nem várható.

Pénteken délnyugat felől újabb csapadékrendszer érkezik, amely fokozatosan északkelet, kelet felé halad. A délnyugati, déli megyékben a csapadékmennyiség meghaladhatja a 20 millimétert (lokálisan 25-30 milliméter sem kizárt).

A péntek késő délutáni óráktól északon-északkeleten, főleg az Északi-középhegység térségében az eső átválthat havas esőbe, majd havazásba, amelyből általában lepel – 2 centiméter hóréteg várható. Erősebb konvergencia mentén, illetve 300 méter felett akár 5-10 centiméteres hóréteg is kialakulhat, amely szombaton már olvadozni fog.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki jelentős mennyiségű eső miatt Bács-Kiskun, Baranya, Somogy és Tolna megyékre, a pénteki napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán ciklon érkezik. Változékonyabbra fordul az időjárás.
Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.
A légnyomás nem változik.