Jelentős esőre és sűrű ködre figyelmeztetnek

2022. december. 08 14:17

Mediterrán ciklon hoz mozgalmas időjárást péntektől. Kiadós esőzés érkezik, az északi megyékben többfelé 20 milliméter feletti mennyiség eshet. Hajnalban sűrű köd rontja a közlekedési viszonyokat.

Csütörtökön este, péntekre virradó éjszaka az Északi-középhegység térségében az eső mellett havas eső, havazás is előfordulhat. Minimális eséllyel átmeneti ónos eső, ónos szitálás sem kizárt.

Pénteken a déli, kora délutáni órákban Borsod északi részén eleinte havas eső, havazás is előfordulhat (legfeljebb néhány centiméter friss hó), azonban a csapadék halmazállapota gyorsan esőbe vált, így tartósabban megmaradó hóréteg arrafelé sem valószínű.

Péntekre virradó éjszaka nagy területen képződhet köd az országban, főként a Dunántúl délkeleti részén, illetve az Alföldön tartósabb sűrű köd is kialakulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki tartós, sűrű köd miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyére pénteken.

Pénteken reggel délnyugat felől egy mediterrán ciklon csapadékzónája ér el bennünket, mely napközben fokozatosan észak, északkelet felé helyeződik. Elsősorban az északi megyékben kiadós mennyiség várható, arrafelé nagy területen meghaladhatja a napi csapadékösszeg a 20 millimétert, helyenként akár a 30 millimétert is. A péntek esti, késő esti órákban a Dél-Dunántúlon és az Alföldön kis eséllyel az ég is megdörrenhet.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes pénteken jelentős eső miatt Budapesten és Pest megyében, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Komárom-Esztergom és Nógrád megyében.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás