Jelentős árhullám vonul le a Tiszán

2022. december. 19 15:32

Az aszályos nyarat követően most már a sok víz okoz gondot. Komoly árhullám vonul le a Tiszán, az Alföldön megjelentek az első belvízzel elöntött területek is.

November végén és december első felében számos mediterrán ciklon vonult át térségünk felett, amely a Balkán-félszigeten és a Kárpátokban is nagy mennyiségű csapadékot okozott. Az Északkeleti-Kárpátokból érkező víztömeg a Tisza felső szakaszán a másodfokú árvízvédelmi készültség szintjét közelítő vízállásokat okoz.

A lassan vonuló árhullám Szolnoknál majd csak a jövő hét elején (december 26-27-én) tetőzhet, az első és másodfokú árvízvédelmi készültség között.

A Tisza mellékfolyóin is jelentősebb áradás zajlik le ezekben a napokban, de várhatóan csak a Túron haladja meg az elsőfokú árvízvédelmi készültség szintjét az árhullám.

Térképek forrása: hydroinfo.hu

A következő két hétben már jóval szárazabb időjárási szituációk követik egymást a Tisza vízgyűjtőjén, így újabb árhullám kialakulásától nem kell tartanunk a közeljövőben.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.