További esőre és viharossá fokozódó szélre figyelmeztetnek

2023. január. 10 8:50

Kedden továbbra is egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat. A kitartó esőzés mellett már a viharossá fokozódó szél is fokozott figyelmet érdemel.

A mediterrán ciklon masszív, terebélyes csapadékrendszerének súlypontja a keddi nap folyamán csak nagyon lassan helyeződik keleti irányba. Délutánig leginkább a Dunántúlon és a középső országrészben a 20 millimétert, illetve helyenként (elsősorban a Dunántúl középső és keleti vidékein) a 30 millimétert (lokálisan akár a 40-50 millimétert) is meghaladhatja a lehullott csapadékösszeg. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki keddre vonatkozóan 30 millimétert meghaladó csapadékmennyiség miatt Somogy, Fejér, Tolna, Baranya és Pest megyére. Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a 20 millimétert meghaladó esőzés miatt.

A Dunántúl mellett idővel a középső vidékeken is kísérhetik viharos lökések az északnyugati, északi szelet – köztük a legerősebbek síkvidéken is meghaladhatják a 70-80 km/órát. Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is előfordulhatnak 70 km/óra fölötti lökések az északira, északkeletire forduló szélből a késő délelőtti, déli óráktól.

Kedden a viharossá fokozódó szél miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes a Dunántúlon, valamint Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun megyében.

A Mecsek, illetve a Dunántúli-, valamint az Északi-középhegység magasabb részein erős intenzitás esetén havas esőbe, hóba válthat a csapadék, és alacsony valószínűség mellett kifehéredhet a táj.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.