Egyre több lesz a villámcsapás, növekszik az erdőtüzek kockázata

2023. május. 10 16:11

Az éghajlatváltozás miatt világszerte nő a villámcsapások gyakorisága. Ez a jövőben a villámlás okozta erdőtüzek nagyobb kockázatát eredményezi.

A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány szerint a villámcsapások összes előfordulása 43 százalékkal fog nőni globálisan, a hosszú ideig tartó (LCC) villámok száma pedig 41 százalékkal fog emelkedni az évszázad végéig. A szárazföldön a villámcsapások száma csaknem felével nő – itt a villámcsapások 47 %-os növekedését mutatták ki.

A legnagyobb növekedést az LCC-villámok esetében Dél-Amerikában, Észak-Amerika nyugati partvidékén, Közép-Amerikában, Ausztráliában, Dél- és Kelet-Ázsiában és Európában tapasztalták.

A 2090-es évekbre a sarki régiókban a villámlás okozta erdőtüzek kockázatának csökkenését jósolták, kivéve néhány kisebb területet Skandináviában, Alaszkában és Szibériában, ahol a kockázat megnőhet az LCC-villámlás növekedése miatt. Ugyanerre az időszakra ugyanakkor a Földközi-tenger medencéjében, valamint Észak-Amerika nyugati és középső partjain a villámlás okozta erdőtüzek nagymértékű növekedését becsülték a kutatók.

Az LCC-villám okozta gyulladás valószínűsége nagyobb, mint a folyamatos áram nélküli villámok esetében – mondta  Francisco J. Pérez-Invernón, a spanyolországi Instituto de Astrofísica de Andalucía munkatársa és a tanulmány vezető szerzője.

A villámlás okozta erdőtüzek éghajlatváltozásra való érzékenysége függ a villámgyakoriság változásaitól és a meteorológiai tényezőktől, amelyek befolyásolják a gyúlékony környezet elérhetőségét és a tűz terjedésének feltételeit.

A lap arra hívta fel a figyelmet, hogy a villámokat be kell vonni a klímamodellezésbe. További kutatások szükségesek a villámcsapás által okozott erdőtüzek kedvező meteorológiai körülményeinek azonosításához is a világ egyes régióiban. Afrikában gyakoriak a villámcsapás eredetű erdőtüzek, de a mérésük nem megfelelően detektált.

A villámlás klímamodellekbe történő alkalmazása vegetációs modellekkel párosítva javíthatja a villámcsapás által kialakuló erdőtüzekben leégetett terület becslését.

Az Environmental Research Letters folyóiratban, 2022-ben megjelent tanulmány szerint a magas üvegházhatású gáz kibocsátással számoló forgatókönyv 9 százalékkal növeli a villámok okozta erőtüzek kialakulását Alaszkában és 28 százalékkal Kanada északnyugati területein.

„A villámok okozta erdőtüzek gyakoriságának növekedése, valamint a villámcsapások számának előrejelzett megduplázódása 39–65 százalékos növekedést eredményez a villámlás okozta tűzesetek számában, minden plusz 1 °C-os felmelegedés esetén” – áll Thomas D. Hessilt tanulmányában.

Az éghajlatváltozás súlyosbítja az erdőtüzeket  a növekvő szárazság, a magas levegő hőmérséklet, az alacsony relatív páratartalom, a villámlás és az erős szél miatt, ami melegebb, szárazabb és hosszabb tűzszezonokat eredményez. Az eredményekről az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programjának jelentése számolt be.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.