Megelőzhető még a gyors tengerszint-emelkedés?

2023. március. 03 14:03

A katasztrófa elkerülése érdekében elengedhetetlen, hogy 2060 előtt elérjük a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást.

Az ENSZ égisze alatt megalkotott Párizsi Megállapodás célja, hogy a globális hőmérséklet-emelkedést 2 Celsius fok alatt tartsa. Ez azonban valószínűleg nem elegendő ahhoz, hogy megakadályozza a tengerszint növekedés felgyorsulását – figyelmeztet egy új tanulmány.

Amennyiben a globális hőmérséklet-emelkedést nem tartják 2 °C alatt, a világ tanúja lehet a nyugat-antarktiszi és grönlandi jégtakaró „visszafordíthatatlan elvesztésének”, valamint a tengerszint gyors emelkedésének – emelte ki a  Nature Communications-ben megjelent tanulmány.

Grönland és az Antarktisz jégtakarója valószínűleg 60-70 centiméterrel járul hozzá a globális átlagos tengerszint emelkedéséhez a következő 130 év során, magas kibocsátási forgatókönyv esetén – mutatták ki az eredmények. E katasztrófa elkerülése érdekében elengedhetetlen, hogy 2060 előtt elérjük a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást.

„A nyugat-antarktiszi és a grönlandi jégtakarók döntő szerepet játszanak a jövőbeni tengerszint-emelkedésben” – mondta Axel Timmermann, a tanulmány társszerzője és az IBS Klímafizikai Központ igazgatója.

A 2060-as cél elmaradása a jégtakaró szétesését és felgyorsult olvadását okozhatja – magyarázta. Az Egyesült Államok Nemzeti Repülési és Űrhivatala (NASA) szerint a globális átlaghőmérséklet valamivel több mint 1°C-kal nőtt 1880 óta.

Az elmúlt évszázad során a globális átlagos tengerszint körülbelül 20 centiméterrel emelkedett. Ez részben a tengervíz hőtágulásával (az óceánok felmelegedése miatti térfogatnövekedéssel), a gleccserek és a jégtakaró olvadásával magyarázható.

Az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testület hatodik értékelő jelentésében bemutatott legújabb éghajlat előrejelzések eltérően vélekednek arról, hogy a fő jégtakarók milyen gyorsan reagálnak a globális felmelegedésre. Az olvadó jégtakarók változását -amelyek valószínűleg a legnagyobb mértékben járulnak hozzá a tengerszint változásához-, a legnehezebb megjósolni, mivel a viselkedésüket meghatározó fizika bonyolult.

A számítógépes modellek nem veszik figyelembe azt a tényt, hogy a jégtakaró olvadása hatással van az óceáni folyamatokra.

A Koreai Köztársaság, az Egyesült Államok és Ausztrália kutatói olyan modellt használtak, amely rögzíti a jégtakarók, jéghegyek, az óceán és a légkör közötti kölcsönhatásokat mindkét féltekén.

Szimulációik azt mutatták, hogy a jégtakarók hozzájárulása a tengerszinthez még akkor is felgyorsulhat, ha a globális felszíni hőmérséklet 2100 után csökkentett mértékben emelkedik. A becslések szerint 2150-re a globális tengerszint-emelkedés nagyjából 1,4; 0,5 és 0,2 méterrel emelkedik a magas, közepes és alacsony kibocsátású forgatókönyvek szerint.

A növekedés elkerülhető lenne alacsony üvegházhatású gázkibocsátás mellett, 1,5 °C alatt tartva a felmelegedést, amely mostanra szinte lehetetlen kimenetellé vált.

A szimulációk szerint a 21. századi globális felszíni hőmérséklet-emelkedés 2 °C-kal az iparosodás előtti szinthez képest nem lenne elegendő ahhoz, hogy a következő 130 évben lassítsák a globális tengerszint emelkedését” – írták tanulmányukban.

Egy 2022-es tanulmány pedig arra figyelmeztetett, hogy az éghajlatváltozás következtében megváltozó óceáni vízkörzés valószínűleg destabilizálja a kelet-antarktiszi jégtakarót, amely körülbelül akkora, mint az Egyesült Államok. Az eredmények azt is hangsúlyozták, hogy a globális hőmérséklet-emelkedést 1,5 °C-on kell tartani.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás