Freddy, a történelem leghosszabb életű ciklonjává vált

2023. március. 16 9:16

A Freddy ciklon 2023. március 15-én oszlott fel Malawiban, miután 37 napos rekordidőt töltött el az Indiai-óceán déli része és Afrika felett. 

A trópusi ciklonokat, ciklonoknak, hurrikánoknak vagy tájfunoknak nevezik az óceáni medence alapján, ahol kialakulnak, de lényegében ugyanolyan típusú viharrendszerek, amelyek a meleg óceánvizek felett alakulnak ki, és örvénylő szelek formájában nedvességből táplálkoznak.

A vihar legalább hat meteorológiai világrekordot és 10 helyi rekordot döntött meg az Indiai-óceán déli részén. Freddy a 37 napos élethosszával a leghosszabb fennállású trópusi ciklon a Föld óceánjai felett, ezzel megdöntötte a John hurrikán által 1994-ben felállított 31 napos rekordot.

Freddy a legmagasabb felhalmozott ciklonenergia (ACE) rekordját is megdöntötte, 87,01 egységgel, ezzel felülmúlta a 2006-os Ioke hurrikán 85,27 egységgel járó rekordját. Az ACE a teljes szélenergia, amelyet egy trópusi ciklon termel élete során, és a maximális szélsebesség alapján számítják ki, amelyet megfigyelnek és adnak össze hatóránként. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) sajtóközleménye szerint a Freddy ciklon ACE értéke annyi, mint az összes hurrikán ACE-értéke egy átlagos észak-atlanti hurrikánszezonban.

Freddy az első trópusi ciklon, amely élete során hét gyors intenzifikációs (RI) fázist élt meg. Az RI jelentése az, amikor egy trópusi ciklon 24 óra alatt több, mint 55 kilométer/órás szélsebességet ér el. A korábbi rekord négy RI-fázis volt, amelyeket a John hurrikán (1994), az Emily hurrikán (2005) és a Norman hurrikán (2018) tartottak közösen.

Azzal is új világrekordot ért el, amikor 22 napig tartotta a 65 km/órás maximális szélsebességét.

Miután 15 napon keresztül több, mint 7000 kilométert tett meg Ausztrália északi partjaitól Madagaszkár délkeleti partjáig, a ciklon egyedülálló oda-vissza “pattogást” játszott le Madagaszkár és Mozambik partjai között, és cikcakkos mintát követett Mozambik, Zimbabwe, Zambia és Malawi felett.

A Freddy ciklon útvonala. Térkép forrása: NASA

A pattogás február 21-től március 15-ig, 22 napon keresztül tartott, amely során a vihar pusztítást végzett Madagaszkáron, Mozambikban és Malawiban, özönvizet és viharos szelet okozott Zambia és Zimbabwe egyes részein.

A ciklon háromszor ért partot – egyszer Madagaszkáron és kétszer Mozambikban. Február 21-én érkezett meg először Madagaszkár délkeleti partjaihoz, a 2022 februári Batsirai és Emnati ciklonokhoz hasonló utat követve, amelyek szintén pusztították a szigetországot.

Ezután a Mozambiki-csatornába került, enyhén megerősödve, és február 24-én másodjára Mozambik délkeleti partjai mentén ért földet. Ezután néhány napig cikázott Mozambik és Zimbabwe felett, kiadós csapadékot okozva, majd egy magaslat visszaszorította a Mozambiki-csatorna felé. Ott ismét felerősödött, és Madagaszkár délnyugati partja felé mozdult, egy harmadik partraszállással fenyegetve, amely végül nem történt meg.  Ám 2023. március 5-én és március 6-án így is jelentős mennyiségű csapadék esett belőle Madagaszkáron.

Ezután a Freddy ciklon pályája hirtelen hurkot vetett, és elindult vissza Mozambik északkeleti partja felé. Itt végül március 11-én ért partot, és eljutott Malawiba is, ahol jelentős áradásokat okozott.

Dél-Mozambikban több, mint egy évnyi csapadék hullott az elmúlt hónapban, Madagaszkáron pedig a havi átlag háromszorosa egy hét leforgása alatt.

Körülbelül 140 ember halt meg áradások, földcsuszamlások és egyéb, esővel és széllel összefüggő események miatt. Madagaszkáron 17, Mozambikban 10, és Malawiban 111 áldozatott követelt az alatt a 22 nap alatt, amíg a Freddy ciklon aktív volt a régióban. Mozambikban 22.000 embert, Malawiban pedig 19.000 embert költöztettek ki. Csaknem 300.000 embert érintett a ciklon szele és csapadéka Madagaszkáron. Mozambikban mintegy 1,75 millió embert érintett az ország nemzeti katasztrófavédelmi ügynöksége, az INGD szerint.

A Freddy ciklon összesen 8.500 kilométert tett meg élete során, és február 19-én érte el a 260 km/órás csúcsszélsebességet.

A rekordok egyelőre nem hivatalosak, a WMO-nak kell hivatalossá tenni azokat, amelynek folyamata megkezdődött.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás