Óráról órára a kiadós eső érkezése

2023. április. 12 15:50

Csapadékzóna érkezik nyugat felől csütörtökön, a délelőtti órákban. Az eső javát a következő napokban a nyugati megyék kapják, kiemelten a Nyugat-dunántúli területek.

Hidegfront érkezik holnap nyugat felől, hazánktól délnyugatra pedig mediterrán ciklon alakul ki, mely szintén hatással lesz hazánk időjárására a hét második felében. Csütörtök reggel nyugat felől egyre nagyobb területen elered az eső, péntek reggelig a nyugati megyékben több helyen is átléphetjük a 20 milliméteres csapadékösszeget. A késő délutáni, esti óráktól a Dunántúl déli és középső részein, egy észak-déli összeáramlási zóna mentén zivatarok kialakulására is esély nyílik, melyeket szélerősödés, intenzív csapadék (lokálisan 10-20 milliméter), esetleg kisméretű, 1 centiméter alatti átmérőjű jég is kísérhet.

Az alábbi összeállításban a legfrissebb modelleredmények alapján térképeken szemléltetjük, hol várható csapadék csütörtök reggel 5 óra és péntek éjjel 2 óra között.

A térkép a csapadék intenzitását jelöli. A kékes árnyalatok gyenge, a zöldes közepes, míg a sárga és piros színek erős csapadékintenzitást jeleznek.

Folyamatosan frissülő radarképeinken megtekinthetik, hogy merre hull csapadék az országban, az aktuális információkért pedig érdemes figyelemmel kísérni veszélyjelzés oldalunkat is.

Az alábbi galériát megnyitva a jobb oldalon, fent látható az előrejelzett időpont.

20 fotó megtekintése

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

A pénteken érkező ciklon előtt melegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe. A sok csapadék hatására mérséklődik a hétvégén a pollenterhelés.
A légnyomás csökken.