30 millimétert meghaladó eső eshet, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2023. április. 14 10:31

Mediterrán ciklon okoz esős időt, immár nem csak a Dunántúlon. A legtöbb eső továbbra is nyugaton valószínű.

Pénteken a napi csapadékösszeg a nyugati, északnyugati tájakon több helyen meghaladja a 30 millimétert, lokálisan a határhoz közelebbi térségekben 50 milliméter feletti csapadék is hullhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki jelentős eső miatt Győr-Moson-Sopron és Vas megyére, míg elsőfokú figyelmeztetés Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala megyében érvényes pénteken.

Pénteken a déli, délutáni órákban északkeleten (Hajdú-Bihar, Szabolcs) alakulhat ki egy-egy zivatar. Késő délután, este a déli, délkeleti tájakon, főként a határ közeli térségekben fordulhat elő néhol zivatar. A zivatarokat szélerősödés (~50-60 km/óra) és apró szemű jég (1 centiméter alatti átmérő) kísérheti.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt pénteken Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton napközben az ország nagyobb részén labilizálódik a légkör. Elsősorban az északkeleti harmadban (Északi-középhegység, Alföld középső és északkeleti része) több helyen is számítani lehet zivatarok kialakulására, átmeneti intenzív csapadékkal, helyenként jégesővel, szélerősödéssel. Kisebb eséllyel a Duna-Tisza-közén, Dél-Alföldön, illetve a Dunántúlon (azon belül leginkább délnyugaton) is előfordulhat egy-egy zivatar. Este lecsengenek a zivatarok.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyében szombaton.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás