Zivatarok veszélyére figyelmeztetnek tizenkét megyében

2023. április. 29 9:58

Szombaton a nyugati és középső, majd vasárnap már inkább a Dunától keletre fekvő területeken lesznek kedvezők az időjárási feltételek záporok, zivatarok kialakulásához.

Szombaton elsősorban a Dunántúl nyugati részén labilizálódik a légkör, melynek hatására zivatarok kialakulására kell számítani a kora délutáni óráktól kezdődően. Az északnyugatról délkelet felé gyorsan áthelyeződő cellákat helyenként 70-80 km/órát meghaladó széllökés, jégeső (döntően 1-2 centiméter, egy-egy helyen 2 centiméter körüli átmérőjű), valamint intenzív csapadékhullás kísérheti. A zivatarok este – kisebb számban – a Duna-Tisza közére is átterjedhetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt a teljes Dunántúlra, valamint Pest, Bács-Kiskun és Nógrád megyére, a szombati napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap az ország keleti felében válnak kedvezővé a feltételek zivatarok kialakulásához, a zivatarokat átmeneti szélerősödés és helyenként apró szemű jég kísérheti. Vasárnap elsőfokú figyelmeztetés érvényes a Dunától keletre fekvő területeken a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.