Országszerte zivatarok és felhőszakadás kialakulására figyelmeztetnek

2023. június. 08 10:24

Csütörtökön és pénteken is számíthatunk zivatarok kialakulására, amelyeket legnagyobb eséllyel az Északi-középhegység térségében felhőszakadás is kísérhet.

Változatlanul országszerte alkalmasak lesznek a légköri feltételek zivatarok kialakulásához, egy adott pont felett akár több alkalommal is előfordulhatnak, és ezúttal az éjszakai órákban sem csökken határozottan a számosságuk. A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség továbbra is a felhőszakadás lesz (rövid idő alatt 25-50, kisebb körzetekben akár 50 milliméter csapadék hullhat). Ennek a Nyugat-Dunántúlon van valamivel alacsonyabb valószínűsége pénteken, másutt szinte bárhol előfordulhat az időszak végéig. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélye miatt hazánk egész területére. Csütörtökön Pest, Nógrád és Heves megyében másodfokú, másutt pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás várható kialakulása miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Rövid idő alatt 25-50, kisebb körzetekben akár 50 milliméter meghaladó mennyiség gyűlhet össze, utóbbira (illetve villámárvízre) elsősorban az Északi-középhegység tágabb környezetében (másodsorban este, éjjel az Alföld középső és nyugati részén) a legkedvezőbbek a feltételek. Átmeneti szélerősödés, kisméretű jég sem kizárt a zivatarok környezetében, de nem ez lesz a jellemző. Pénteken az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Pest, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében másodfokú, Komárom-Esztergom, Veszprém, Somogy, Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes pénteken a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék veszélye miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás