Hőség, majd heves zivatar kialakulása miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes

2023. július. 11 11:14

Szerdán egy hidegfront vonul át hazánk felett, amely várhatóan heves zivatarokat okoz. Előtte nagy területen kell hőségre felkészülni.

Kedden délután, este a nyugati határszélre kis eséllyel besodródhat egy-egy gyenge intenzitású zivatar. A napi középhőmérséklet kedden az északkeleti területeket leszámítva 25 fok felett, főként a Dél-Alföldön 27 fok körül várható. Kedden Bács-Kiskun megyében másodfokú, Győr-Moson-Sopron, Vas, Fejér, Tolna, Baranya, Somogy, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Békés megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés révényes a magas középhőmérséklet miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szerda hajnaltól, reggeltől az ország északi, északkeleti felén szintén előfordulhat már dörgés, villámlás, de az érdemi események a nap második felében várhatók. Ekkor egy nyugat felől érkező hidegfronton, illetve annak előterében délután már kipattanhatnak zivatarok, amelyek lokálisan heves jelenségeket produkálhatnak, majd várhatóan estétől egy zivatarrendszer környezetében akár kiterjedtebben is számítani lehet heves kísérőjelenségekre. Késő estére a zivatarok fokozatosan a keleti országrészre is átterjedhetnek. A legintenzívebb cellákat nagy méretű (2-4, de akár 5 centimétert meghaladó átmérőjű) jégeső, szélvihar (80-100 km/óra, de akár 100 km/óra feletti széllökés), illetve felhőszakadás (20-40 millimétert meghaladó csapadékmennyiség) kísérheti, legnagyobb valószínűséggel az ország északi felén.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki heves zivatar veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád és Heves megyére. Zala Somogy, Tolna, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Felhőszakadás kialakulására Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád és Heves megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés szerdán.

A napi középhőmérséklet szerdán az északkeleti területeket leszámítva 25 fok felett, főként a Dél-Alföldön 27 fok körül várható. Szerdán Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád és Heves megyében elsőfokú, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Békés megyében pedig másodfokú figyelmeztetés érvény a hőség miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Pénteken érkezik egy kiterjedtebb csapadék rendszer. Addig nem kell fronthatástól tartani. Fokozatosan növekszik a pollenterhelés.
A légnyomás csökken.