Északkeleten heves zivatarra figyelmeztetnek, délre szorul vissza a hőség

2023. július. 20 11:39

Ma északkeleten és nyugaton alakulhat ki zivatar, holnap délután azonban már hazánk döntő részén alkalmassá válnak a feltételek zivatar létrejöttéhez.

Ma estig az északkeleti és a nyugati megyékben lehetnek kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulásához. Az északkeleti tájakon akár heves zivatar is előfordulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki heves zivatar veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, csütörtökre vonatkozóan, míg elsőfokú figyelmeztetés Hajdú-Bihar, Vas és Zala megyében érvényes ma zivatar miatt.

Tovább mérséklődik a meleg, már csak a déli, délkeleti megyékben alakul 25 fok közelében a napi középhőmérséklet.

Magas középhőmérséklet miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes csütörtökön Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Éjszakára átmenetileg megnyugszik a légkör, majd hajnaltól a nyugat, délnyugat felől érkező összefüggő csapadékzónában az eső, zápor mellett újra van esély kevés helyen zivatar kialakulására.

Nagyobb számban és egyre nagyobb területi lefedettséggel késő délutántól, kora estétől délnyugat, nyugat felől valószínűek zivatarok holnap, délnyugaton legnagyobb az esély heves zivatarok előfordulására. A zivatarokhoz kapcsolódóan viharos széllökés (általában 60-90 km/óra), kisméretű jégeső (hozzávetőleg 1-2 centiméteres jégátmérő), intenzív csapadékhullás (rövid idő alatt általában 10-20 milliméter), helyenként felhőszakadás (25-30 milliméter) is előfordulhat, míg a heves zivatarokat akár károkozó szélroham (90 km/órát meghaladó lökések) és nagyobb méretű jég (2-3 centimétert meghaladó jégátmérő) is kísérheti.

Országszerte legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt pénteken.

Heves zivatar kialakulásának lehetősége miatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki hazánk délnyugati tájaira: Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyére. A heves zivatarokat felhőszakadás kísérheti: elsőfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás miatt holnap az említett megyékben.

Magas középhőmérsékletre figyelmeztetnek pénteken Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Ma fokozatosan megszűnik a fronthatás. A kellemetlen tünetek elmúlnak. Felszakadozik a felhőzet, és erős lesz az UV sugárzás. Érdemes fényvédő krémet használni a déli órákban. A pollenterhelés a zivatarok és a lehűlés hatására lecsökkent.