Országszerte zivatarra, délen heves zivatarra figyelmeztetnek

2023. július. 21 8:03

Változékony idővel telnek a következő napok, pénteken a déli, délnyugati megyékben fordulhat első felhőszakadással kísért, hevesebb zivatar.

Ma napközben egyre nagyobb számban és egyre nagyobb területi lefedettséggel várhatók zivatarok, az ország déli felében mutatkozik legnagyobb esély heves zivatarok előfordulására.

A zivatarokhoz kapcsolódóan viharos széllökés (általában 60-90 km/óra), kisméretű jégeső (hozzávetőleg 1-2 centiméteres jégátmérő), intenzív csapadékhullás (rövid idő alatt általában 10-20 milliméter), helyenként felhőszakadás (~ 25-30 milliméter) is előfordulhat, míg a heves zivatarokat akár károkozó szélroham (90 km/órát meghaladó lökések) és nagyobb méretű jég (2-4 centiméter feletti jégátmérő) is kísérheti.

Országszerte legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki heves zivatar miatt Bács-Kiskun, Baranya, Csongrád-Csanád, Somogy, Tolna és Zala megyére pénteken, és ugyanitt elsőfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás miatt.

Tovább mérséklődik a meleg, már csak a déli, délkeleti megyékben alakul 25 fok közelében a napi középhőmérséklet.

Magas középhőmérséklet miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Bács-Kiskun, Baranya és Csongrád-Csanád megyében pénteken.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hazánk teljes területén elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt szombaton.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Ma fokozatosan megszűnik a fronthatás. A kellemetlen tünetek elmúlnak. Felszakadozik a felhőzet, és erős lesz az UV sugárzás. Érdemes fényvédő krémet használni a déli órákban. A pollenterhelés a zivatarok és a lehűlés hatására lecsökkent.