Zivatar veszélyére figyelmeztetnek az északi és keleti megyékben

2023. július. 29 12:54

Szombaton még csak helyenként, majd az érkező hidegfront hatására vasárnap már többfelé számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására az országban.

Szombaton a déli óráktól az északi országrészben és a Tiszántúlon alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket átmeneti szélerősödés (50-70 km/óra), intenzív csapadék, esetleg aprószemű jég kísérhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Hajdú-Bihar megyére.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Éjjel is főként az északi tájakon lehetnek zivatarok, majd hajnaltól, reggeltől északnyugat felől egy hidegfront hatására előbb a Dunántúlon lehet zivatarokra számítani, majd ezek napközben fokozatosan kelet felé helyeződnek. Este már inkább csak a keleti megyékben lehetnek zivatarok. A legfőbb veszélyforrás a felhőszakadás lesz, ugyanis nagy területen hullhat rövid idő alatt 20-40 milliméter csapadék, néhol ennél több is előfordulhat. Ezen kívül a zivatarokat viharos széllökés (általában 60-80 km/óra, délkeleten, keleten akár 80 km/óra feletti széllökés) és jégeső (1-3 centiméter) kísérheti. Vasárnap országszerte elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei és felhőszakadás kialakulása miatt.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem terheli fronthatás a szervezetet.
Emelkedik a légnyomás.