Országszerte zivatarra, keleten fokozódó hőségre figyelmeztetnek

2023. augusztus. 18 11:44

Hazánk csaknem teljes területén alkalmassá válnak a feltételek zivatar létrejöttéhez ma és várhatóan szombaton is, elszórtan számíthatunk megjelenésükre.

A mai nap folyamán és holnap napközben is szinte az egész országban alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához: összességében szórványosan számíthatunk rájuk, ugyanakkor az ország bármely pontján megjelenhetnek az időszak alatt (a szombatra virradó éjszaka folyamán is).

Az erősebb zivatargócokat főként felhőszakadás (~25-35 milliméter, egy adott pont felett egymást követő zivatarcellákból akár ennél több is összegyűlhet) kísérheti, azonban kisebb eséllyel átmeneti viharos széllökés (hozzávetőleg 60-80 km/óra), esetleg jégeső (1-2 centiméternél nem nagyobb átmérő) is társulhat hozzájuk (elsősorban a nappali órákban).

Az Országos Meteorológiai Szolgálat országszerte elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar és felhőszakadás veszélye miatt pénteken.

A napi középhőmérséklet a délkeleti országrészben 25 fok közelében alakul.

Magas középhőmérséklet miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Békés, Csongrád-Csanád és Hajdú-Bihar megyében pénteken.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Holnap napközben is szinte az egész országban alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához: összességében szórványosan számíthatunk rájuk, a fent említett kísérőjelenségekkel. Szombat estétől, késő estétől határozottabb lecsengés kezdődhet el.

Országszerte elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar és felhőszakadás veszélye miatt szombaton is.

Magas középhőmérséklet miatt Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést, a szombati napra vonatkozóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Ma fokozatosan megszűnik a fronthatás. A kellemetlen tünetek elmúlnak. Felszakadozik a felhőzet, és erős lesz az UV sugárzás. Érdemes fényvédő krémet használni a déli órákban. A pollenterhelés a zivatarok és a lehűlés hatására lecsökkent.