Heves zivatarok és felhőszakadás veszélyére figyelmeztetnek

2023. augusztus. 29 10:59

Hidegfront húzódik hazánk felett, amely főként a Dél-Dunántúlon és az északkeleti megyékben heves zivatarokat okozhat.

Kedden országszerte alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához, amelyek dél felől több hullámban érkeznek. A zivatarokhoz általában viharos széllökés (általában 60-90 km/óra), jégeső (jellemzően 1-2 centiméter) és felhőszakadás (általában 15-35 milliméter) társulhat. Délután, kora este délnyugaton és északkeleten előfordulhatnak heves zivatarok is erősen viharos (90 km/órát meghaladó) széllökés, illetve akár 3-5 centimétert elérő jég kíséretében. Ezeken a tájakon az egymást követő zivatarcellákból lokálisan akár 35-50 millimétert meghaladó csapadék is összejöhet. Kedden Zala, Somogy, Tolna, baranya, Nógrád, Hevesm Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsos-Abaúj-Zemplén megyében másodfokú, az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Felhőszakadás kialakulása miatt az Észak-Dunántúl kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Kedden a Tiszántúlon 25 fok környékén alakul a napi középhőmérséklet.

A zivatarok számossága és intenzitás az éjszaka folyamán várhatóan csökken, miközben északnyugaton már stabilizálódik a légkör. Szerdán főként már csak a Dunától keletre kell (nem heves) zivatarokra számítani. Az Országos Meteorológiai Szolgálat négy észak-dunántúli megye kivételével az egész országra figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélye miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Ma fokozatosan megszűnik a fronthatás. A kellemetlen tünetek elmúlnak. Felszakadozik a felhőzet, és erős lesz az UV sugárzás. Érdemes fényvédő krémet használni a déli órákban. A pollenterhelés a zivatarok és a lehűlés hatására lecsökkent.