Zivatarra és felhőszakadásra figyelmeztetnek hazánk keleti felén

2023. augusztus. 30 11:20

Heves zivatarokra már nem kell számítani, a Dunától keletre azonban kialakulhatnak zivatarok szerdán. Felhőszakadás a keleti határszélen lehet.

Ma leginkább a délutáni, esti órákban főként az ország keleti harmadában, kisebb eséllyel a déli határvidéken kell zivatarokra számítani, melyeket elsősorban felhőszakadás (általában 10-30, néhol 30-40 millimétert meghaladó eső) kísérhet, de intenzívebb cellákhoz viharos lökések (általában 60-80, északkeleten esetleg 85-90 km/órát meghaladó lökések is), jégeső (általában 1-2, északkeleten esetleg 2-3 centiméter feletti jégátmérő) is társulhatnak.

Estétől a legtöbb helyen megszűnnek a zivatarok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, a szerdai napra vonatkozóan.

Felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes szerdán Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Csütörtökön napközben elsősorban az északkeleti tájakon lehet néhol zivatar, amelyeket szélerősödés (45-65 km/óra), intenzív csapadék (általában 5-20 milliméter), esetleg kisméretű jég (1-2 centiméter alatti jégátmérő) kísérhet.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében csütörtökön.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Ma fokozatosan megszűnik a fronthatás. A kellemetlen tünetek elmúlnak. Felszakadozik a felhőzet, és erős lesz az UV sugárzás. Érdemes fényvédő krémet használni a déli órákban. A pollenterhelés a zivatarok és a lehűlés hatására lecsökkent.