Heves zivatarok lehetnek délkeleten, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2023. szeptember. 03 11:11

Vasárnap délután a Dunától keletre számíthatunk nagyobb számban zivatarok kialakulására. Délkeleten egy-egy heves zivatar is előfordulhat.

A reggel képződött zivatarok kora délutánra megszűnnek, illetve elhagyják az országot, de a Dunától keletre észak felől (főleg egy észak-déli összeáramlás mentén) újabb hullámban várható zivatarok kialakulása, melyek délután, este az Alföld déli, délkeleti részére helyeződnek át. Délután főként az Alföldön akár heves zivatarok kialakulására is van esély. Estére várhatóan mindenhol lecseng a zivatartevékenység. A zivatarokat intenzív csapadék (általában 10-30 milliméter), erős, viharos lökések 50-80 km/órás szél, valamint jégeső (többnyire 2-3 centiméter alatt) kísérhetik. Heves zivatarokban felhőszakadás (30 milliméter felett), erősen viharos (80 km/órás) széllökés, esetleg 3 centimétert meghaladó jég is előfordulhat. Napközben kisebb eséllyel a nyugati határ mentén is besodródhatnak zivatarok. Hétfőn kritériumok szerinti veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Békés megyére, az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés érvényes vasárnap. Felhőszakadás kialakulása miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Csongrád-Csanád és Békés megyében.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem terheli fronthatás a szervezetet.
Emelkedik a légnyomás.