Heves zivatarokra, felhőszakadásra és nagy esőre figyelmeztetnek

2023. szeptember. 23 16:45

Szombaton és vasárnap többfelé kell intenzív esőzésre számítani. A Dunától keletre heves zivatarok is kialakulhatnak, helyenként felhőszakadás kíséretében.

Szombaton elsősorban a Dunántúl délkeleti részén, illetve a Dunától keletre valószínűek délről, délnyugatról, észak, északkelet felé mozgó zivatarok, amelyekhez felhőszakadás (általában 25-50, néhol 50 milliméter csapadék), viharos széllökés (60-85 km/óra), és jégeső (1-3 centiméter) társulhat. Heves zivatar is valószínű, amelyet károkozó szélroham (90 km/óra) és nagyméretű jég (3-4 centiméter) kísérhet. Napközben, este gyors mozgású zivatarrendszerek is létrejöhetnek. Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Békés megyében másodfokú, Nógrád, Pest, Fejér, Bács-Kiskun, Somogy, Baranya és Tolna megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok veszélye miatt. Felhőszakadás kialakulása miatt Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád-Csanád megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Szombaton a Dunántúl keleti részén, illetve a középső országrészben területi átlagban is nagy mennyiségű csapadékra van kilátás. A legtöbb eső egy délnyugat-északkelet tengely mentén várható hozzávetőlegesen a Pécs-Salgótarján városok közötti széles sávban. Az említett területen a lehulló csapadék mennyisége általában 15 és 45 milliméter közé becsülhető, de lokálisan ennél jóval több (akár 60-70 milliméter) is hullhat. Nagy mennyiségű csapadék veszélye miatt Zala, Veszprém, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Komárom-Esztergom megyében elsőfokú, Fejér, Tolna, Somogy, Nógrád, Pest és Bács-Kiskun megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes szombaton.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap napközben elsősorban a Dunától keletre várható további zivatartevékenység, amelyekhez felhőszakadás (általában 25-40, néhol 50 milliméternél több csapadék), viharos széllökés (60-85 km/óra), és jégeső (1-3 centiméter) társulhat. Csak az éjszaka folyamán kezd csillapodni a légkör.

Szombat este egyre inkább a Tiszántúl felé szorulnak a zivatarok, majd vasárnap hajnalban visszahullámzik a csapadékzóna. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt a Dunától keletre fekvő területekre.

Szombat este a Dunántúl nyugati, északnyugati felén, valamint északkeleten az északi irányba forduló szél megerősödik, helyenként viharos (60-80 km/óra) lökések is lehetnek. Mérséklődés vasárnap estefelé várható. Vasárnap Győr-Moson-Sopron, vas, Zala, Veszprém, Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a viharos erejű széllökések miatt.

A középső országrészben vasárnap is nagy mennyiségű csapadékra van kilátás. A legtöbb eső egy délnyugat-északkelet tengely mentén várható hozzávetőlegesen a Pécs-Salgótarján városok közötti széles sávban. Az említett területen a lehulló csapadék mennyisége általában 15 és 45 milliméter közé becsülhető, de lokálisan ennél jóval több (akár 60-70 milliméter) is hullhat. Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Baranya, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád megyében elsőfokú, Pest és Bács-Kiskun megyében pedig másodfokú figyelmeztetés érvényes a nagy mennyiségű csapadék miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem terheli fronthatás a szervezetet.
Emelkedik a légnyomás.