Vasárnapi menü: zivatar, felhőszakadás, nagy eső, viharos szél

2023. szeptember. 24 12:41

Hétfő reggelig a mediterrán ciklon továbbra is többfelé okoz nagy mennyiségű csapadékot az országban. Elsősorban a Dunától keletre felhőszakadással kísért zivatar is kialakulhat.

Vasárnap délután és éjszaka is főként a Dunától keletre, illetve a Duna vonalában lehet számítani több hullámban délről, délkeletről észak, északnyugat felé mozgó zivatarokra. Ezeket főként felhőszakadás (általában 25-40, lokálisan 50 milliméternél több csapadékkal – elsősorban este, éjjel) kísérheti, de kisebb eséllyel viharos széllökés (60-85 km/óra), és jégeső (1-3 centiméteres átmérő) is társulhat hozzájuk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt a Dunától keletre fekvő területekre, valamint Tolna és Baranya megyére. Felhőszakadás kialakulása miatt Pest, Bács-Kiskun, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád-Csanád megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

A Dunántúl nyugati, északnyugati felén, valamint az északkeleti harmadban az északi szelet vasárnap helyenként viharos (60-80 km/óra) lökések kísérhetik. Késő délutántól, estétől a légmozgás veszíteni kezd erejéből. Vasárnap Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a viharos erejű széllökések miatt.

Hétfő hajnalig, reggelig területi átlagban elsősorban az ország középső és délnyugati részén lehet nagyobb mennyiség: ez általában 15 és 30 milliméter közé becsülhető, de lokálisan ennél több is hullhat.

Nagy mennyiségű csapadék veszélye miatt Zala, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Fejér, Tolna, Baranya, Békés, Somogy, Nógrád, Pest és Bács-Kiskun megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes vasárnap.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfő reggel, délelőtt az ország déli és középső tájain még előfordulhat néhány (nem heves) zivatar, később jelentősen csökken a csapadékhajlam. Hétfőn zivatarok veszélye miatt a Dunától keletre fekvő területeken, valamint Tolna és Baranya megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Felhőszakadás kialakulása miatt Pest, Bács-Kiskun, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád-Csanád megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.