Szélviharra, majd zivatarok kialakulására figyelmeztetnek

2023. október. 20 10:48

Pénteken dél, délnyugat felől viharos szél kíséretében áramlik térségünk fölé az enyhe levegő. Szombaton egy hidegfront hatására már zivatarok kialakulására kell számítani.

Pénteken az Észak-Dunántúlon a déli, délnyugati szelet kísérő legerősebb lökések elérhetik, meghaladhatják a 70-75 km/órát, helyenként a 85-90 km/órát is. Éjszakára némiképp gyengül a szél, de egy-egy 65-70 km/órát meghaladó lökés még előfordulhat az északnyugati határ menti területen.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat viharos széllökések veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki péntekre Győr-Moson-Sopron megyére. Vas, Veszprém és Komárom-Esztergom megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes. 

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombatra virradó éjszaka a délnyugati tájakon dörrenhet meg egy-egy helyen az ég. Napközben a Dunántúl keleti felén, valamint a Duna-Tisza közén az eső mellett – elsősorban a késő délutáni, esti órákban – beágyazott zivatarok kialakulására is számítani lehet.

Szombaton a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Komárom-Esztergom, Fejér, Somogy, Tolna, Baranya, Nógrád, Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád megyében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás