Mutatjuk, merre kell szombaton esőre számítani

2023. október. 20 17:32

Szombaton egy hidegfront csapadékrendszere közelíti meg hazánkat, amelynek hatására a nyugati és középső országészben többfelé számíthatunk esőre, néhol az ég is megdörrenhet.

Szombatra virradó éjszaka délnyugat felől egyre többfelé elered az eső, helyenként zivatar is előfordulhat. Napközben újabb csapadéktömbök sodródnak térségünkbe, illetve alakulnak ki hazánk felett. Az ország nyugati és középső harmadán 5-15 milliméter csapadék hullhat, de intenzívebb záporokban, zivatarokban 15 milliméter feletti mennyiség is összejöhet. A Tiszántúlon azonban nagyobb területek is kimaradhatnak a csapadékból.

Az alábbi összeállításban a legfrissebb modelleredmények alapján térképeken szemléltetjük, hol várható csapadék szombat 2 óra és vasárnap 7 óra között.

A térkép a csapadék intenzitását jelöli. A kékes árnyalatok gyenge, a zöldes közepes, míg a sárga és piros színek erős csapadékintenzitást jeleznek. Fontos megemlíteni, hogy az igen alacsony intenzitású csapadékot a modell nem tudja jól reprezentálni, ezért az egyes csapadékjelek határvonalait nem érdemes szigorú választóvonalként kezelni.

Folyamatosan frissülő radarképeinken megtekinthetik, hogy merre hull csapadék az országban, az aktuális információkért pedig érdemes figyelemmel kísérni veszélyjelzés oldalunkat is.

csapadéktérkép
30 fotó megtekintése
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán okoz változékony időjárást és kellemetlen tüneteket. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás csökken.