Nagy területen zivatarra és felhőszakadásra figyelmeztetnek

2023. október. 21 11:19

Borongós idővel telik a szombat, a délutáni óráktól délnyugat felől egyre nagyobb területen várható újabb eső. Megdörrenhet az ég is.

A délutáni órákban délnyugat felől újabb hullámban érkezik csapadék, az eső, záporeső mellett zivatarok is előfordulhatnak.

Zivatarok kialakulására előbb a Dunántúl és a Duna-Tisza közének déli területein mutatkozik esély, melyek az esti, éjszakai órákban észak, északkelet felé helyeződnek át. Az intenzívebb gócokat erős, viharos (általában 50-70 km/óra) széllökések és felhőszakadás kísérhetik.

Kiemelten a délnyugati megyékben rövid idő alatt (1-3 óra) felhőszakadástól függetlenül is a lehullott csapadék mennyisége lokálisan meghaladhatja a 20-40 millimétert, de a Dunántúl keleti felében és a Duna-Tisza közén a napi csapadékösszeg területi átlagban is 15-20 milliméter környékén alakulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Bács-Kiskun, Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére, a szombati napra vonatkozóan.

Felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Bács-Kiskun, Baranya, Fejér, Somogy, Tolna és Veszprém megyében szombaton.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap napközben a nyugati, délnyugati területeken, valamint az északkeleti országrészben alakulhat ki egy-egy zivatar melyeket lokálisan intenzív csapadék és szélerősödés kísérhet.

Zivatar veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyében vasárnap.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.