Országos széllökés és csapadékrekordot hozott a ciklon

2023. október. 28 17:24

Pénteken, október 27-én egy hazánktól északra elvonuló ciklon okozott országszerte csapadékos, szeles időjárást, több napi rekordot is megdöntve.

Az Északi-középhegységben jellemzően 20-40 milliméter közötti mennyiségű csapadék hullott, de a magasabb hegycsúcsokon még ennél is több esett. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőhálózatában Kékestetőn, hagyományos csapadékmérővel, 80,5 milliméteres 24 órás csapadékösszeget mértek. Ezzel megdőlt a napi legnagyobb csapadékösszeg rekordja, amelyet eddig közel száz éven keresztül Farkasgyepü tartott, ahol 1929-ben ugyanezen a napon 62 millimétert regisztráltak.

Az átvonuló ciklon hidegfrontjának átvonulását péntek délután több helyen viharos, helyenként erősen viharos széllökések kísérték. Új napi országos és budapesti szélrekordot is született.

Balatonszemes platform (szabadvízi) állomáson 33,6 m/s-os (121 km/h-s) széllökést mért az OMSZ, amely a 2012-ben Kab-hegyen regisztrált 31,5 m/s-os (113 km/h-s) értéket “fújta le” a trónról.

Budapest János-hegyen pedig 28,7 m/s-ot (103 km/h-t) rögzített a mérőműszer, így a fővárosban is megdőlt a napi legerősebb széllökés rekordja. Az előző budapesti csúcsérték 23,9 m/s (86 km/h) volt, amelyet 2017-ben szintén Budapest János-hegy állomáson mértek, ezen a napon.

Térképek forrása: met.hu

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán okoz változékony időjárást és kellemetlen tüneteket. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás csökken.