Zivatarokra és viharos szélre figyelmeztetnek a déli és keleti megyékben

2023. november. 05 10:31

Vasárnap még további intenzív esőre, helyenként zivatarokra lehet számítani. Hétfőn a déli és keleti megyékben helyenként kialakulhatnak újabb zivatarok.

Vasárnap főként a nap első felében a déli területeken fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket viharos széllökés (60-80 km/óra, néhol 80 km/óra feletti széllökés is lehet), nagy mennyiségű csapadék (10-20 milliméter), esetleg kisebb méretű jégeső (~1 centiméter) kísérhet (egy-egy villám egyébként az ország más régióiban is előfordulhat). Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt Zala, Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, vasárnapra vonatkozóan.

Vasárnap napközben a déli, délnyugati szelet főként az Alföld déli és keleti részén kísérhetik zivatartól függetlenül is viharos (60-80 km/órás) széllökések. Estére a legtöbb helyen mérséklődik a légmozgás. Viharos szél veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes vasárnap Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Hétfőn napközben a Dunántúl déli részén, majd estétől a Dunától keletre lehet helyenként zivatarra számítani, emiatt az Észak-, és Nyugat-Dunántúl kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Holnap egy mediterrán ciklon érkezik, mely előtt melegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Ennek hatásásra kialakulhat fejfájás, ingerlékenység, alvászavar, vagy bármilyen gyulladás.

A légnyomás csökken.