Áradnak a folyóink, elönti a Duna a budapesti rakpartot

2023. december. 24 5:35

A sok eső és az olvadás következtében jelentős árhullám vonul le több hazai folyón. A Dunán 10 éve volt legutóbb ilyen magas vízállás.

Az elmúlt napokban újabb esőzések érintették a Duna osztrák és német vízgyűjtőit. Ennek következtében még a december közepén levonult árhullámnál is komolyabb vízszint növekedés várható a következő napokban a Dunán. Nagybajcsnál harmadfokú árvízvédelmi készültség mellett fog tetőzni a folyó hétfőn napközben.

Budapestnél is erősteljesen emelkedik a folyó vízszintje. A tetőzés 700 centiméter környékén várható, így akár a másodfokú készültség is kiadásra kerülhet. A rakpartokat várhatóan hétfőn este borítja el a víz és legkorábban szombaton húzódhat vissza a víz az útról. 

A Tiszán és mellékfolyóin is magas vízállásokkal találkozhatunk. A Sajón már a sokadik árhullám vonul le az idei ősz és tél folyamán. Ezúttal kevéssel az elsőfokú árvízvédelmi készültég szintje felett fog tetőzni a folyó hétfő este.

A Tarnán decemberben már a harmadik árhullám vonul le. Ezúttal másodfokú készültség mellett folyik az árvízi védekezés. A tetőzés hétfő este várható.

A Tisza Szolnoknál tetőzik jelenleg elsőfokú árvízvédelmi készültség mellett és a jövő hét második felében már lassú apadás várható.

Budapesttel ellentétben, a Tisza Szegednél nem önti el a rakpartot, ott a hosszan elhúzódó tetőzést követően szerdától várható a vízszint lassú csökkenése.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.