Szent Mihály napja arra mutat, hogy kemény télre számíthatunk

2017. szeptember. 29 15:32

Szent Mihály napja az egész magyar nyelvterületen az év nevezetes fordulópontjának számított, sokféle népszokás, megfigyelés kötődik ehhez a naphoz.

Az ősz további hónapjainak és a tél időjárására próbáltak következtetni a Mihály napján jellemző időből.

  • Például, ha Mihály itt találja a fecskéket, akkor kellemes meleg ősz várható. Az idén hamar beköszöntött a hűvös időjárás, így a fecskék már szeptember elején útra keltek dél felé. Ennek alapján tehát az évszak további része is hűvösnek ígérkezik.
  • Az állatok viselkedéséből szintén következtetéseket vontak le. Ha Szent Mihály éjszakáján a juhok vagy a disznók összefeküdtek, hosszú, erős telet vártak, ellenkező esetben enyhét. Ez valamelyest összhangban van a fecskékkel kapcsolatos megfigyelésekkel, hiszen a juhok is akkor bújnak össze, ha hideg van és ennek az időjárásnak a folytatására számítanak a pásztorok.

  • Bácskában azt mondják: Szent Mihálykor keleti szél igen komoly telet ígér. A megfigyelésnek az a meteorológiai magyarázata, hogy télen a keleti, északkeleti szél hideg, kontinentális, olykor szibériai eredetű levegőt hoz térségünkbe. Mihály napján még a kontinens belseje nincs annyira lehűlve, hogy nagyon hideg levegő tudjon hozzánk érkezni, de novemberben már akár havazást is tud okozni.
  • Azt mondják: “Szent Mihály lova deres, behozza a telet!” A mai reggelen már helyenként fagyott az országban, tehát eszerint kemény tél lesz.
  • Mihály nap után már nem kell a fűnyírót használnunk, állítólag ekkortól  nem nő a fű, mondják is: „Szent Mihály nap után harapófogóval sem lehetne kihúzni a füvet,” vagy “Szent Mihály-nap után egy icce víz, két icce sár.” A megfigyelésnek van alapja, hiszen hiába van elegendő csapadék és a hőmérséklet sem alacsony, a nap viszont már alacsonyan jár, nem tud megfelelő mennyiségű energiát adni a növényzetnek a növekedéshez.

Általában e nappal kezdődött a kukoricaszedés, és egyéb őszi munkák.  Ilyenkor kezdődött a szüret, országszerte híresek voltak a Mihály-napi vásárok, és a lakodalmak őszi évadját is Borszűrő Szent Mihály nyitotta. Ettől kezdve számították a kisfarsangot, amely egészen Katalin napig tartott. Ekkor kezdődik a lakodalmak őszi időszaka is.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Holnap egy mediterrán ciklon érkezik, mely előtt melegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Ennek hatásásra kialakulhat fejfájás, ingerlékenység, alvászavar, vagy bármilyen gyulladás.

A légnyomás csökken.