Jelentős havazásra és viharos szélre figyelmeztetnek

2024. január. 19 8:05

Pénteken napközben eleinte nyugaton és északkeleten viharos széllökések várhatók. Többfelé számíthatunk havazásra.

A hidegfront érkezését követően péntek reggeltől egyre többfelé lehet számítani havazásra, legkisebb eséllyel és mennyiségben az Észak-Dunántúlon és Borsod térségében. Az ország nagyobb részén inkább csak lepel – 2, 3 centiméter vékony hóréteg képződhet, de a déli tájakon (különösen a Dél-Dunántúlon), a keleti határ közelében (kiemelten Szabolcs és Hajdú keleti részei), valamint a Duna-Tisza közén (Bács-Kiskun, Gödöllői-dombság) kialakuló összeáramlás mentén 3-7 centiméter hullhat. Lokálisan esetleg 10 centiméter körüli mennyiség sem kizárt péntek estig. A hőmérséklet a csapadékhullás idején várhatóan fagypont körül (esetleg kicsivel azalatt) fog alakulni, így napközben a hóréteg olvadozhat. A szél helyenként hordhatja a havat.

Az öt centimétert várhatóan meghaladó hóréteg miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar vármegyében a pénteki napon.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A péntek reggeli, délelőtti órákig még az északnyugati, északi irányú szelet a Dunántúl középső és nyugati részein, valamint északkeleten viharos (60-80 km/órás) lökések kísérhetik. Napközben erős lökések továbbra is lehetnek, majd estére csillapodik a légmozgás.

A HungaroMet Nonprofit Zrt. a viharos erejű széllökések miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyére, a pénteki napra vonatkozóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Estétől melegfronti hatás várható. Emiatt jelentkezhet szédülés, fejfájás, ízületi panasz. Álmatlanul forgolódhatunk éjszaka.

A légnyomás csökken.