Dinamikus szigetképződésnek lehetünk tanúi az USA-ban

2024. február. 26 21:50

Az USA két államának határán elnyúló rekesztő szigetek nagy változáson mentek át 23 év alatt, amelyet most képeken is láthatunk.

Mississippi és Alabama államok tengerpartján hosszan húzódnak a rekesztő szigetek, melyeket a tenger hullámai hoznak létre. A sekély tenger mozgása által folyamatosan lerakódik a hordalék, a szemcsék pedig egy-egy hullámmal nem kimosódnak, inkább épülnek. Így a parttal párhuzamosan, mintegy védőgátként húzódnak a vízben, megvédve a szárazföldet a Mexikói-öböl dübörgő hullámaitól. E szigetek legkeletibb tagja a Dauphin-sziget, amely mintegy 14 mérföld hosszan védi a mobili öböl torkolatát.

Ezek a szigetek a tenger építő-romboló hatásának kitéve folyamatosan fejlődnek. Az áramlások és az árapály jelenség hol hozzátesz, hol elvesz belőlük. 2005-ben a Katrina hurrikán például ketté is szakította a szigetet.

A két képen ugyanazt a Dauphin-szigetet látjuk, 23 év különbséggel. A 2023-as képet a Landsat 9 földfigyelő műholdon elhelyezett OLI-2 (Operational Land Imager-2) szenzor készítette. A sziget keleti részén egy tengerbe nyúló félsziget látható, amely 20 évvel ezelőtt még nem létezett. A korábbi Pelican-sziget az, amely jelenleg már félsziget. Bár a kis Pelican-sziget évszázadok óta ugyanazon a területen mozgott, 2008-ban annyira északra tolódott, hogy hozzákapcsolódott a közelében fekvő Dauphin-szigethez.

A kutatókat nem érte váratlanul a két sziget egyesülése, a partvonalak változása előrevetítette, hogy néhány évtizeden belül megtörténik a kapcsolódás. Másrészt korabeli térképek alapján már legalább kétszer történt ilyen a múltban: az 1700-as évek elején, illetve 1852-ben.

Ez a geológiai folyamat a szemünk előtt megy végbe. Különleges alkalom, hogy tanúi lehetünk, mivel a mi életünk léptékével viszonylag ritka jelenség.

2000.11.29.

2023.12.31.

A képre kattintva galéria nyílik. 

4 fotó megtekintése

Forrás: NASA

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán okoz változékony időjárást és kellemetlen tüneteket. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás csökken.