Viharos szél és zivatar veszélyére figyelmeztetnek nagy területen

2024. március. 23 10:53

Erős hidegfront éri el hazánkat szombat délután, amely sokfelé okoz viharos szelet és helyenként zivatarok is kialakulhatnak.

Szombaton késő délután északnyugat felől markáns hidegfront érkezik, amely fokozatosan délkelet, kelet felé halad. A fronthoz kapcsolódóan az északnyugatira forduló szelet főként a Dunántúlon és a Duna vonalában (majd a késő esti, éjféli órákban a Bodrogköz környezetében is) nagyobb területen kísérhetik átmeneti viharos széllökések (általában 70-85 km/óra, de elsősorban az Észak-Dunántúlon, valamint a Balaton környezetében lokálisan 85 km/órát meghaladó átmeneti szélroham sem kizárt). A légmozgás a nagy sebességgel mozgó hidegfront mögött késő estétől a legtöbb helyen várhatóan gyorsan veszít erejéből.

A HungaroMet Nonprofit Zrt. elsőfokú figyelmeztetést adott ki szombatra Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Vas, Zala, Somogy, Fejér, Tolna, Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyére, ahol a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/órát. 

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A front mentén, szintén a késő délutáni, esti órákban a záporok mellett zivatarok is előfordulhatnak, erre az ország északnyugati felén van számottevő esély. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Vas, Zala, Somogy, Fejér, Pest és Nógrád vármegyében zivatar veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a szombati napra vonatkozóan.

Vasárnap a déli óráktól nagyobb eséllyel a Dunántúl északnyugati felén, valamint a Nyírségben, illetve Borsodban fordulhat elő dörgés, villámlás. A záporokat, zivatarokat átmeneti viharos (65-75 km/óra) széllökések, valamint jégdara is kísérheti.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.