Meleget hoz a hidegfront éjszaka, mutatjuk miért

2018. január. 29 13:38

Furcsa jelenségnek lehetünk tanúi a most következő éjszakán. Hidegfront vonul át felettünk, ebben nem is lenne semmi különös, de több nem éppen "szokásos" jelenséget fog bemutatni.

A hidegfrontok általában nevükhöz hűen hideg levegőt hoznak magukkal. Ez minden esetben így is van, ha a magasabb légrétegek időjárását tekintjük. Itt a közvetlen környezetünkben azonban adódhatnak furcsaságok, rendhagyó frontátvonulások. Ilyen lesz ez most is.

Este még nem lesz jelentős légmozgás a kevés felhő miatt megkezdődhet a talajfelszín kisugárzása. Aztán az éjszaka folyamán két fontos körülmény is megváltozik: megnövekszik a felhőzet és megerősödik a szél. Ezek együttesen olyan hatással bírnak, amelyek ellensúlyozzák a felszín kisugárzását, sőt annál erősebb ellenhatást fejtenek ki. Emiatt a hőmérséklet az éjszaka második felében komoly emelkedésnek indul.

Lesznek olyan tájak, elsősorban az északi országrészben, ahol 5-6 fokkal is melegebb lehet hajnalra, mint amennyi késő este volt.

Látszólag olyan élményt nyújt a képsorozat, mintha visszafelé játszanánk le egy videó felvételt: A melegedés északról érkezik, ráadás éjszaka, mindezért pedig egy hidegfront a felelős!

Nem kell attól tartanunk azonban, hogy teljesen feje tetejére állt a fizika és a meteorológia. Ha olyan helyet szemelünk ki az országban ahol a felszín kisugárzásának sokkal kisebb a szerepe, például Kékestető (a hegy csúcsa sokkal kisebb felületen érintkezik a környező légrétegekkel, mint a síkság), ott a hőmérséklet csökkenni fog a hidegfront átvonulásával.

Lássuk, hogyan zajlik le a folyamat óráról órára. Először csak a Kisalföldön, majd az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében, majd még nagyobb területen jelentkezik az enyhülés éjszaka (minél világosabb zöld színű a térkép, annál melegebb van):

1 óra:

2 óra:

3 óra:

4 óra:

5 óra:

6 óra:

7 óra:

8 óra:

9 óra:

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás