Hókáosz várható Szlovéniában

2018. február. 06 13:28

Az Olaszország felett kialakult mediterrán ciklon fokozatosan északkelete felé mozdul el. Útja során nagy mennyiségű csapadék várható a Balkán-félsziget északi részén és a Kárpát-medencében is.

Kedden a késő esti órákban éri el a csapadékzóna a Dinári-hegység vonulatait, valamint a Júliai-Alpok térségét. Jelentős havazás nem csak a hegyvidéki területeken várható, hanem a keskeny tengerparti rész kivételével egész Szlovéniában, Horvátország északi részén, valamint a Dunántúl nyugati részein és Ausztria keleti felén is.

Múlt hét végén már lezajlott hasonló intenzitású havazás Szlovéniában, akkor egy időre még az autópályák forgalma is lebénult.

Szerda reggel itt fog tartani a csapadékzóna (a kék színnel jelölt területeken hó várható, a sárga-zöld szín pedig esőt mutat):

kép forrása: maps.meteo.pl

Nagyon intenzív lesz a havazás, ilyenkor nem áll megfelelő eszköz- és személyi állomány rendelkezésre ahhoz, hogy az óránként lezúduló 5-8 centiméternyi havat eltakarítsák az utakról. Így óhatatlanul járhatatlan útszakaszokra kell felkészülni a fent megjelölt területeken.

A havazás intenzitása a szerda déli órákra átmenetileg mérséklődik, majd késő estétől újabb hullámban érkezik az utánpótlás.

Összességében az ország nagy részén 20-40 centiméter, a hegyvidéki területeken még ennél is több, 50-60 centiméter friss hó várható csütörtök estig. (az alábbi ábrán a sötétzöld szín a 15 centimétert, a sárga a 35 centimétert meghaladó várható hóvastagságot jelöli)

kép forrása: weather.us

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán okoz változékony időjárást és kellemetlen tüneteket. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás csökken.