A Föld Órájában sötétséggel hívják fel a figyelmet az éghajlatváltozásra

2018. március. 27 8:53

Szerte a világon 180 ország csatlakozott a mozgalomhoz. Egy órára lekapcsolták a világítást a főbb látnivalókban.

Párizsban az Eiffel-torony sötétedett el, Londonban a híres látnivalók fényeit kapcsolták le: a Tower Bridge, a Big Ben, a Piccadilly Circus, a London Eye is sötétbe burkolózott.

Ez a jelenség többször is megismétlődött szerte a világon szombat este: a Sydney Operaházban; New Delhiben, az India Kapunál; Kuala Lumpurban, a Petronas Towers-nél; a skóciai Edinburgh-i kastélyban; Berlin Brandenburgi kapujánál; a moszkvai Szent Bazil székesegyházban.

Csak egy óráig tartott, és tisztán szimbolikus szerepet töltött be ez a megmozdulás. Szerte a világon az egyes országokban az emberek 8:30-kor lekapcsolták a fényeket a Föld Órájában, felhívva a figyelmet a nemzetközi egységre és összefogásra az éghajlatváltozás kezelésének fontosságával kapcsolatban.

2007-ben Sydney-ből indult a kezdeményezés. A Föld Órája több mint 180 országban terjedt el, és tízmillió ember csatlakozott hozzá. Lekapcsolják a saját házuk táján lévő fényeket, és szó nélkül hagyják, hogy az olyan nagy látványosságok, mint az Operaház, elsötétedjenek.

Párizs polgármestere Anne Hidalgo elmondta, hogy 300 párizsi épület szenvedett áramkimaradást, hogy ezt az “üzenetet” kiküldhessük az univerzumba.

Ez a 60 perc “lehetőség” arra, hogy a fogyasztói társadalom és kultúra, valamint az emberek magatartása a fenntarthatóság felé mozduljon el- mondta Harsh Vardhan indiai környezetvédelmi miniszter.

Mindez folyamatosan zajlik, és mégis sokan észre sem veszik.

Az India-kapu, Új-Delhi I. világháborús emlékműve az indiai halottak számára. Szombat este több ezren élvezték a város éjszakai melegét. Fagylaltot és olcsó műanyag csecsebecséket vásároltak.

De egy óra múlva az ív elsötétedett, ami csendes felhívás volt a változásra.

Jordánia fővárosában, Ammanban egy dombtetőn Guinness világrekordot állítottak fel a 11.440 gyertyából legnagyobb gyertya mozaikért.

A gyertyák a “60+” feliratú Föld Órát jelképezték. Azonban a gyertyák meggyújtásának próbálkozása nagyrészt kudarcot vallott, mivel a szél megnehezítette azt. Az Amman Citadella ugyanis egy dombtetőn található, ami közel van a városhoz.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.