Felhőszakadások szakíthatják félbe a strandidőt

2018. május. 12 9:58

Ma még a Tiszántúl kivételével bárhol, vasárnap viszont már inkább a Dunántúl délnyugati részein kell intenzív zivatarra, felhőszakadásra számítani.

Szombat délutántól a Dunántúlon szórványos jelleggel (egy-egy adott pontban körülbelül 30-40%-os valószínűséggel), a középső országrészben pedig helyenként (10-20%-os eséllyel) lehet helyi zivatarok kialakulására számítani – utóbbi területen leginkább a Dunához közelebb eső tájakon. A Tiszántúlon minimális az esélye zivataroknak. A legjellemzőbb kísérőjelenség a felhőszakadás (rövid idő alatt kis területen 15-25 milliméter körüli csapadék) lesz, de kisebb eséllyel kis méretű jég és viharos (60-70 km/óra) szél is előfordulhat a zivatarok környezetében.  Szombatra az OMSZ az egész Dunántúlra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várhatóan kialakuló felhőszakadások miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap kisebb területen valószínű zivatarok megjelenése, erre leginkább a Dunántúl déli és nyugati tájain van esély. Vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat négy dunántúli megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várhatóan nagy csapadékkal járó zivatarok esélye miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

A magasban zajló melegedés miatt ingerlékenység, alvászavar, zajérzékenység, fejfájás kialakulhat.
A megerősödő szél csökkenti a hőérzetet.
A légnyomás csökken.