Másodfokú figyelmeztetés: akár 50 milliméter eső zúdulhat ránk

2018. június. 08 9:25

Már napközben is előfordulhatnak elszórtan zivatarok az országban, de az esti órákban a Dunántúl déli és nyugati területein várhatók nagyobb területen heves zivatarok.

Péntek délelőttig északkeleten várhatóak szórványosan zivatarok, helyenként felhőszakadás (több, mint 30-35 milliéter), illetve szélerősödés kíséretében. Egy-egy helyen jégeső (2 centiméter körüli vagy afeletti átmérővel) sem zárható ki. Várhatóan a délutáni, kora esti óráktól egy délnyugatról északkeleti irányba helyeződő zivataros rendszer átvonulására van esély az országban. Zivatarok környezetében viharos (60-80 km/óra) szél, néhol felhőszakadás (több, mint 30 milliméter, néhol akár 50 milliméter) és jégeső (2 centiméter körüli vagy afeletti átmérővel) kialakulhat. A rendszeren belül legnagyobb számban a Dunántúlon valószínűek zivatarok és intenzív vagy heves zivatar kialakulására a Dunántúlon, annak is főként a nyugati, délnyugati felében van nagyobb esély. Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre hét dunántúli megyére másodfokú, az ország többi részére elsőfokú figyelmeztetést rendelt el a felhőszakadás és a heves zivatarok várható kialakulása miatt.

Az OMSZ szombatra nyolc déli és középső megyére adott ki figyelmeztetést a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Csűrötökön érkezik a következő ciklon. Addig frontmentes időre van kilátás.

A légnyomás csökken.