Viharok, áradások sújtják Európát

2018. június. 12 17:54

Az idei Medárd nemcsak nálunk, hanem kontinensünk jelentős részén szélsőséges időjárási események egész sorával mutatja meg viharos természetét.

Az Európa középső részén hullámzó frontálzóna jelentős mennyiségű csapadékot hozott magával. Áradások jöttek létre Németországban és Franciaországban. Angliában sárga figyelmeztetést adtak ki a heves esőzések és zivatarok miatt.

Árvíz a francia-luxemburgi határon, június 11-én.

Párizs közelében a kisebb patakok is kiáradtak és elöntötték a környező településeket.

Németországban sem tanácsos belehajtani a mély vízbe, mert az autó elsodródik. Bremer Straße, Kaiserslautern, Németország, június 11.

Nem kímélte az időjárás Ausztriát sem, ahol tegnap jégeső hullott.

Az itthoni helyzet sem rózsás. Napi csapadékrekord dőlt meg a Bükkben – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a honlapján. Bánkúton a hétfő reggeli mérések szerint 24 óra alatt 173 milliméter eső hullott le. Június 10-én még sohasem mértek ennyi csapadékot Magyarországon, ezért ez lett az új napi csapadékrekord. Szilvásváradot teljesen elárasztotta a reggeli, hatalmas eső, a kisvasút sínjeit is alámosta, autókat sodort villanyoszlopnak, pincék, utak kerültek víz alá. Ekkora vízmennyiség még a Bükkben is átlagosan két nyári hónap alatt esik le, az Alföldön pedig ez három havi átlagos csapadékmennyiségnek felel meg. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatbázisának jelenlegi állapota szerint 1901 óta Magyarországon ez a nyolcadik legnagyobb napi csapadékmennyiség.

A következő napokban is folytatódik a zivataros, viharos időjárás, így várhatóan számos helyen kell újabb lokális árvizekre, felhőszakadásra számítani.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Változékony időjárásra számíthatunk, a Nyugat-Dunántúlon hidegfronti, másutt melegfronti hatással. A frontérzékenyek szervezetét megviselheti ez az időjárási helyzet. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás emelkedik.