Hogyan alkalmazkodjon az időjáráshoz kerékpározás közben?

2018. július. 13 10:19

Akár a természetben biciklizik kikapcsolódás céljából, akár kerékpár versenyen vesz részt, mindig figyelembe kell vennie az időjárási feltételeket.

Amikor kerékpározásról van szó, a biciklisek körében van egy mondás: “nincs olyan, hogy rossz időjárás, csak rossz felszerelés”. A megfelelő ruhadarab megválasztása lehetővé teszi a kerékpározás szerelmeseinek a kényelmes utazást, bármilyen időjárási körülmények között, legyen az brutális hideg vagy fojtogató hőség.

Általában ez attól függ, hogy az adott sportoló számára milyen hőmérséklet vagy időjárás az ideális. Néhányan szívesebben bicikliznek melegebb időben, mások hidegebb időben. Azonban a 15 fok körüli hőmérséklet a legtöbb esetben már megfelelőnek tekinthető. Persze egyéne válogatja, kinek mi a legmegfelelőbb időjárási körülmény. Van aki például azt szereti, amikor süt a nap és messzire ellátni. A 15-26 fok általában normálisnak, ideálisnak mondható, különösen alacsony páratartalom esetén.

A legnagyobb kihívást jelentő időjárási viszonyok magukban foglalják mindazokat, amelyek esetén a felszín tapadása megváltozik és a kerékpárra felszerelt gumiabroncsok nem megfelelőek. Például, ha télen sima gumival közlekedik, és egy jeges útszakaszra ér. Ilyen esetekben a kerékpározás meglehetősen nagy kihívást jelenthet.

Néhány kerékpárt, az úgynevezett “Fat Tire” kerékpárokat, kifejezetten úgy tervezték, hogy havon vagy homokban is lehessen vele közlekedni.

A nyári hónapokban a legnagyobb kihívás a megfelelő hidratálás, míg télen a meleg öltözet a kulcs ahhoz, hogy csökkentsük a hipotermia kockázatát. A hőmérséklet szempontjából a cél az, hogy a belső hőmérsékletünket hideg időben elég melegen tartsuk, melegben pedig elég alacsonyan. Általános hiba, hogy télen túl sok réteget viselnek az emberek, így hideg napokon is túlmelegedhetnek. Ezen kívül nehezebb is navigálni a kerékpáron. A nyári hónapokban, amikor kevesebb rétegre van szükség, ajánlott az UV védő ruházat használata, amely segít megvédeni a karokat a leégéstől és egyben megóv a túlmelegedéstől is.

A nyári melegben biciklizés közben fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása. Ilyenkor az emberek nem érzik, hogy izzadnak, mivel a menetszél átfúj az emberen, miközben a testmozgás növeli az izzadtság mennyiségét és a párolgással nő a vízveszteség. A menetszél hűt, ezáltal azt a hamis érzetet adja, hogy nem is kell annyit inni.

A kerékpározást hőségben érdemes kora reggelre, vagy késő délutánra időzíteni, amikor a nap már nem tűz olyan erősen. Ezen kívül vizet a fejre és a hátra öntve segítheti a párologtatás folyamatát, ami még többet hűt a testen.

A szeles idő gyakran kihívást jelent, ami miatt a versenyző sok időt veszíthet el az olyan nagyobb versenyeken, mint a Tour de France. Az erős szélben történő kerékpározás sokkal több energiát emészt fel. A szél tekinthető a kerékpározás legnagyobb kihívásának. Ha lehetséges, a túra első felében haladjon széllel szemben, így visszafelé hátszélben haladhat, amikor már fáradtabb. A lehető legfontosabb az aerodinamika:  a fejet alacsonyan tartva a könyökök között a legáramvonalasabb a biciklis.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Holnap egy mediterrán ciklon érkezik, mely előtt melegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Ennek hatásásra kialakulhat fejfájás, ingerlékenység, alvászavar, vagy bármilyen gyulladás.

A légnyomás csökken.