Helyenként akár 40 milliméternyi eső zúdulhat le

2018. július. 27 11:14

A pénteki és szombati napon szinte az egész ország területén kialakulhatnak intenzív záporok, zivatarok az országban, amelyeket helyenként nagy mennyiségű csapadék kísér.

Pénteken és szombaton szórványosan várhatók zivatarok az országban, csak éjszaka lehet átmenetileg kevesebb helyen csapadék. Zivatarokra mindvégig északkeleten van a legkisebb esély. A lassú áthelyeződés miatt környezetükben elsősorban felhőszakadásra kell számítani (lokálisan 20-40, a déli, délkeleti megyékben esetleg 40-45 milliméter csapadék is lehet). Egy-egy helyen 60-70 km/órát elérő szél és jégeső is előfordulhat.

A napi középhőmérséklet ma az Alföld északi felén és a főváros térségében, szombaton pedig a délnyugati megyéket leszámítva már nagyobb területen meghaladhatja a 25 °C-ot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra, két északkeleti megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a hirtelen lezúduló jelentős mennyiségű csapadék veszélye miatt. Tizenegy megyében pedig a rendkívüli melegre tekintettel érvényes figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán ciklon érkezik. Változékonyabbra fordul az időjárás.
Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.
A légnyomás nem változik.