Trópusi idő: Egyszerre figyelmeztetnek hőségre és felhőszakadásra

2018. július. 30 13:16

A hőség mellett a keddi napon ismét egyre több helyen kell zivatarok, ezzel együtt pedig felhőszakadás kialakulására számítani.

Hétfőn a délutáni, esti órákban a Dunántúl keleti, délkeleti felén és a Duna vonalában helyenként kialakulhat zivatar, amelyek az éjszaka folyamán mindenütt megszűnnek. A napi középhőmérséklet hétfőn az ország jelentős részén 25 °C felett alakul, a középső és északi területeken pedig a 27 °C-ot is átlépheti.

Kedden a déli óráktól szórványosan, nagyobb eséllyel a Dunától keletre ismét számíthatunk zivatarokra. Környezetükben lokálisan jelentősebb mennyiségű (20, kedden helyenként több, mint 25 milliméter) csapadék, erős vagy viharos szél és kisebb méretű jég előfordulhat. A napi középhőmérséklet kedden az ország jelentős részén 25 °C felett alakul, a középső és északi területeken pedig a 27 °C-ot is átlépheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre hat, keddre pedig három megyében másodfokú figyelmeztetést adott ki a rendkívüli melegre tekintettel. Kedden nyolc megyében heves zivatarokra és felhőszakadásra is figyelmeztetnek. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán ciklon érkezik. Változékonyabbra fordul az időjárás.
Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.
A légnyomás nem változik.