Heves zivatarok várhatók, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2018. augusztus. 31 10:49

Szombaton délután újabb hidegfront közelíti meg hazánkat, amelynek hatására a nyugati és középső országrészben heves zivatarok kialakulására kell számítani.

Pénteken napközben az Északi-középhegység térségében, a Dunántúlon kisebb területen, illetve délkeleten helyenként alakulhat ki zivatar, amelyet elsősorban viharos (60-70 km/óra) széllökések kísérhetnek. Szombatra virradóan a Nyugat-Dunántúlon, illetve a délkeleti megyékben dörrenhet meg helyenként az ég, majd napközben már nagyobb területen labilizálódik a légkör.

Szombaton elsősorban a Dunántúlon, késő délutántól pedig a középső országrészben is több helyen alakulhat ki heves zivatar, de egy-egy helyen másutt sem zárható ki villámtevékenység. A zivatarokat viharos (60-70, főként a Dunántúlon akár 80-90 km/órát meghaladó) széllökések és jégeső (néhol esetleg 2 centimétert meghaladó átmérővel) kísérheti. Környezetükben felhőszakadás is előfordulhat, rövid idő alatt akár 20-25 millimétert meghaladó csapadék is leeshet, de a Nyugat-Dunántúlon szombat éjfélig az ismétlődő záporokból, zivatarokból lokálisan 30-50 milliméter is összegyűlhet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész Dunántúlra másodfokú figyelmeztetést adott ki a heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás