Egész hétvégére másodfokú figyelmeztetés érvényes

2018. szeptember. 01 10:41

A Földközi-tenger térségéből egyre nedvesebb levegő érkezik térségünkbe, amely különösen kedvező feltételeket biztosít heves záporok, zivatarok kialakulásához.

Szombat délutánig néhány helyen, legnagyobb eséllyel a nyugati határszél közelében alakulhat ki zivatar. Késő délutántól, estétől azonban a Dunántúlon és a középső országrészben kiterjedt zivatartevékenység kezdődik. Zivatarokra, felhőszakadásra még az esti, éjszakai órákban is számítani kell, továbbra is leginkább az ország középső részén és Dunántúlon. Heves zivatarok is főleg ebben a térségben alakulhatnak ki viharos (60-70, néhol akár 80-90 km/óra) széllökések és jégeső kíséretében. Legjellemzőbb azonban a felhőszakadás lesz, tehát rövid idő alatt 20-40 milliméter csapadék is leeshet. Az OMSZ szombatra a Dunántúlra és Pest megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a heves zivatarok, valamint a felhőszakadás veszélye miatt.

Vasárnap hasonló lesz a zivatarok lefolyása és menete. A nap első felében még jellemzően heves események nélkül zajlanak le a zivatarok (elsősorban a Dunántúl északi és nyugati részein), majd a késő délután folyamán ismét nyugatról intenzívebb zivatarok érkeznek, amelyek éjfélig nagyjából a Duna vonaláig jutnak majd el. Heves zivatarok kialakulására leginkább a Dunántúlon lesz esély, ahol a zivatarokat viharos (60-70, néhol akár >80-90 km/óra) széllökések és jégeső kísérheti. Felhőszakadásra is számítani kell, rövid idő alatt 20-30 milliméter csapadék eshet. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán okoz változékony időjárást és kellemetlen tüneteket. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás csökken.