2018 a negyedik legmelegebb év lehet, a hűvösebb évkezdés ellenére

2018. szeptember. 13 16:14

Az év első felében mért adatok szerint a 2018-as év valószínűleg a negyedik legmelegebb év lehet 1850 óta, az egész Földet tekintve.

A Föld felszínének hőmérséklete a 2018-as év első felében alacsonyabb volt, mint a megelőző három év azonos időszakában. Ennek oka részben a mérsékelt La Niña jelenség volt 2017 végén és 2018 első felében.

A világ azonban gyorsan az El Niño folyamatinak hatása alá került, ami hozzájárulhat az év melegebb befejezéséhez.

A tengeri jég mennyisége az Északi-sarkon az év nagy részében rekord kevés volt, de az elmúlt két hónapban kismértékben regenerálódott. Az antarktiszi tengeri jég mértéke 2018 első felében a normálisnál kevesebb volt.

Az év első felében mért adatok szerint a 2018-as év valószínűleg a negyedik legmelegebb lehet az egész Földet tekintve. Attól függően, hogy mi történik a fennmaradó pár hónapban, akár előre léphet a második helyre egyes hőmérsékleti adatbázisok szerint. Vagy lehet olyan “hűvös” is, hogy a hatodik legmelegebb helyre csúszik vissza.

táblázat forrása: www.carbonbrief.org

A globális felszíni hőmérséklet 1850 óta kb. 1,18 °C -kal melegedett – az 1970-es évek óta bekövetkezett felmelegedés 0,8 °C. A tudósok becslése szerint a hosszú távú felmelegedés szinte egésze, az emberi tevékenység által kibocsátott üvegház gázok miatt következett be.

Mindenesetre a melegedési tendencia tetején még mindig jelentős az éves változékonyság. A Föld éghajlatának rövid távú változásai főként az El Niño és a La Niña eseményeihez, az óceán és a Csendes-óceán feletti légkör közötti hőmérséklet ingadozásaihoz vezethetők vissza. A nagy vulkánkitörések viszonylag hűvösebb évekhez is vezethetnek, habár a Pinatubo 1991-es kitörése óta nem volt olyan vulkáni tevékenység, amelynek jelentős éghajlati hatása lett volna.

2016 rendkívül meleg volt, egy erős El Niño esemény miatt. Ezzel szemben a 2017 nagyrészt “semleges” volt, és nem volt erős El Niño vagy La Niña körülmény. A 2018-as év első felét egy közepesen erős La Niña esemény indította, míg 2018 második fel valószínűleg egy közepes El Niñoba billen át.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Holnap egy mediterrán ciklon érkezik, mely előtt melegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Ennek hatásásra kialakulhat fejfájás, ingerlékenység, alvászavar, vagy bármilyen gyulladás.

A légnyomás csökken.