Három fő ok, amiért növekszik az allergiások és asztmások száma

2018. október. 04 14:56

A szakértők szerint a növekvő hőmérséklet, a hurrikánok, az árvizek és egyéb tényezők hozzájárulnak az asztmások és az allergiások számának emelkedéséhez.

Az asztmások aránya az elmúlt évtizedben számottevően emelkedett. Több ételallergiát és egyéb érzékenységeket is dokumentáltak. Míg a szakértők arra törekszenek, hogy pontosan meghatározhassák az allergéneket, számos más kiemelkedő tényező is szerepet játszik.

 

Éghajlatváltozás és természeti katasztrófák

Az egyik dolog biztosan az éghajlatváltozás. A hőmérséklet változása, emelkedése nagyobb pollen és penész mennyiséget jelentenek. A pollen, penész és mérges szömörce elterjedtebbé válik, növelve az asztma és allergiás rohamok kockázatát. Az éghajlatváltozás még tovább ronthat a levegő tisztaságán, növekedhet a légszennyezés, ami veszélyt jelent az allergiában szenvedők számára.

A nagyobb hurrikánok, mint Florence szintén hozzájárulhatnak az allergiás és az asztmás tünetek kialakulásához az ott élőknél. Hosszabb-rövidebb idő után az árvizek elvonulnak, baktériumokat, vegyi anyagokat, vírusokat és penészgombákat hagyhatnak maguk után, ami hosszú távú egészségügyi problémákat okozhat.

 

Antibiotikumok

A növekvő számú allergia és asztma diagnózisok mögötti vezető elmélet a “higiéniai hipotézis”. Ez az elmélet azt sugallja, hogy a világ egyes részein élők életkörülményei túl tiszták lehetnek, ezért a gyermekek nem kerülnek kapcsolatba olyan kórokozókkal, amelyek az immunrendszerüket arra tanítják, hogy megmutassák az ártalmatlan és káros irritáló anyagok közötti különbséget.

Ezt a koncepciót olyan tanulmányok támasztják alá, amelyek azt mutatják, hogy a gazdaságokban élő egyéneknél kevesebb allergiás betegség alakul ki. Az elmélet szerint az állatok az endotoxin nevű kórokozók és csírakomponensek expozícióját kínálják. Ezek az endotoxinok stimulálják az immunválaszt és csökkentik az allergiás gyulladást. Azonban a kutatók egy része úgy véli, hogy ez a hipotézis nem áll nagyon erős lábakon. Ehelyett az antibiotikumok szélesebb körű használatára mutatnak rá az általános élelmiszerallergiák és allergiák emelkedésének okaként.

Az antibiotikumokat az élelmiszerben is megtalálhatjuk, mivel állatoknak adják őket a betegségek és vírusok megelőzésére. A kutatók szerint a korai antibiotikum-használat megváltoztatja a bakteriális flórát, amely hatással van az allergiás betegségek, mint például az asztma kialakulására. Más tanulmányok szerint az acetaminofen (Tylenol) gyermekeknél történő fokozott alkalmazása befolyásolhatja az asztma és az allergiák fokozott kockázatát.

Más vizsgálatok azokra a gyerekekre fókuszáltak, akik az első életévükben egyszer vagy kétszer antibiotikumot kaptak, ami nem tűnik vészesen soknak, de négyszer nagyobb valószínűséggel kaptak asztmát a későbbi életük során, mint az antibiotikummal nem kezelt gyermekek.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy az antibiotikumok helyett az allergiás betegségek és az allergiás asztma szublingvális cseppekkel fordítható vissza.
A szublingvális cseppek növelik az allergénekkel szembeni toleranciát és csökkentik az allergiás tüneteket. Az injekciós immunterápiától eltérően, amelyet nagy adagokban adnak be, ez nyelv alatti cseppek formájában adott immunterápiát jelent.

Sok szakértő úgy véli, hogy az étkezéssel és más tevékenységgel kapcsolatos életmódbeli változások a krónikus betegségek emelkedő arányához vezetnek. Általánosságban az elhízást nevezték meg az asztmás betegség megjelenését elősegítő tényezőként.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy az emelkedő asztma aránya részben a D-vitamin hiányának tulajdonítható. A D-vitamin elengedhetetlen a tüdő- és immunrendszer fejlődéséhez.

Mivel a gyermekek több időt töltenek zárt helyiségben, mint a múltban, ez csökkenti a napfénynek való kitettségüket. Ez csökkenti a D-vitamin-termelést.

 

Stressz és megkísértett immunrendszer

Az allergia és az asztma oka még mélyebbre vezethető vissza. Az allergia növekedésének oka, hogy sok embert egyre több stressz ér, több a konfliktus élete során. Így az immunrendszerük egyre nagyobb kihívásnak van kitéve, ezáltal érzékenyekké válnak.

Megvédheti magát az allergiától azáltal, hogy észreveszi, milyen érzékenységeket mutat a levegőben lévő elemek és az élelmiszerek iránt és hogy mire is allergiás.

Az empatikus típusok, vagy a mélyen érzékeny egyének, nagyon könnyen illeszkednek, kapcsolódnak mások energiájához és érzelmeihez, könnyen áldozatul esnek. Az érzékeny emberek és az empatikusok más emberek stresszét és érzelmeit is magukba vonják, átveszik a saját testükbe, amelyek allergiás folyamatokat indíthatnak el.

Elengedő alvással, meditációval és mély lélegzési technikák gyakorlásával az allergia és az asztma érzelmi hozzájárulásait csökkenhetjük.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.