Lehetséges, hogy felfedezték az első holdat a naprendszeren kívül

2018. október. 08 10:22

Talán megtalálták a naprendszerünkön kívül eső első holdat a csillagászok. A potenciális hold mérete hasonló a Neptunuszéhoz és az Uránuszéhoz.

Ha megerősítik a felfedezést, ez a hold gyökeresen megváltoztathatja elképzeléseinket a holdak keletkezéséről és mibenlétükről – mondta a NASA.

Bár rengeteg olyan bolygó létezik, amelyről tudjuk, hogy létezik a naprendszerünkön túl, az egyikőjük körül keringő hold felfedezését azonban még meg kell erősíteni. Egy kutató páros a Columbia Egyetemről mutatta be a hold létezésének bizonyítékait.

A felfedezett hold sokkal nagyobb, mint a Föld – a Neptunusz vagy az Uránusz méreteihez hasonló. A bolygó, amelyik körül kering pedig olyan nagy, mint a bolygóóriás Jupiter. A gáz halmazállapotú hold és bolygó szuper méretű párosa 8.000 fényéves távolságban található tőlünk.

Alex Teachey és David Kipping 284 bolygót értékeltek a naprendszerünkön kívül, melyet a NASA Kepler Űrteleszkópja fedezett fel. Csak egy bolygó tűnt elég ígéretesnek, hogy otthont adjon egy holdnak. A Kepler-1625 néven ismert csillag körül kering, amely a Nap méreteivel rendelkezik, de jóval idősebb annál.

Így tavaly októberben a kutatók ráirányították a Hubble Űrteleszkópot a csillagra, hogy megpróbálja ellenőrizni – vagy kizárni – egy olyan holdat, amely a Kepler-1625b bolygó körül kering. A csillag fényének egy második ideiglenes csökkenését keresték. A csillag fenyéréjének elsődleges csökkenésének oka az lenne, hogy maga a bolygó keresztezi a csillag fényét. A második pedig lehetne egy hold is – amely a naprendszerünkön kívül eső első “exohold” lehetne.

Az erőteljesebb és pontosabb Hubble teleszkóp észlelte a csillag fényének második és egyben kisebb csökkenését 3 és fél órával a bolygó, csillag előtti elhaladásakor – “mint egy kutya porázon menne a tulajdonosa után”, mondta Kipping. A megfigyelési időszak azonban véget ért, mielőtt a hold befejezhette volna a tranzitot. Éppen ezért a csillagászoknak még egy pillantást kell vetniük a Hubble-ra, remélhetőleg jövő tavasszal.

“Az első exohold nyilvánvalóan rendkívüli jelentőségű, és rendkívüli bizonyítékot igényel” – mondta Teachey. “Továbbá, a méretét tekintve, amelyet a holdnak számítottak, egy előzetes becslés és ezért itt is óvatosnak kell lenni.”

Hozzátette: “Még nem nyitjuk ki a pezsgős palackokat.”

Ha valóban egy hold, körülbelül hárommillió kilométerre lenne a bolygójától, és kétszer akkora lenne az égen, mint a Hold a miénken. A csillagászok bizonytalanok, hogyan alakulhatott ki ez a potenciális hold, annak mérete miatt.

“Ha megerősítést nyer, ez a megállapítás teljesen fel fogja forgatni az eddigi elméleteket, hogy hogyan formálódnak a holdak és hogy miből alakulnak ki” – nyilatkozta Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos missziójának vezetője.

A kutatók szerint egy másik lenyűgöző bizonyíték egy holdra nézve, hogy a bolygó a csillag előtt egy órával azelőtt haladt el, mint azt előre jelezték. A hold okozhat egy ilyen bizonytalan utat, mozgást.

Kipping azt mondta, hogy a Föld és a Hold is ilyennek tűnne, ennyire messziről nézve. Ez a bolygó – vagy exobolygó – ugyanolyan távolságban van attól a csillagjától, mint a Föld a Naptól.

Egy másik bolygó ugyanazt a gravitációs lökést idézhetné elő, de a Kepler-1625b az egyetlen bolygó, amelyet eddig a csillag körül felfedeztek.

A Teachey és a Kipping kutatása szerint a legjobb és legegyszerűbb magyarázatnak a Kepler-1625b esetében egy hold tűnik.

“Megpróbáltunk kizárni más lehetőségeket” – mondta Kipping az újságíróknak. “De nem találtunk egyetlen más hipotézist sem, amely megmagyarázhatná az adatokat.”

A csillagászok azt mondták, hogy már a következő évben képesek lesznek a bizonyítékokat megszerezni, több Hubble nézettel. Időközben más tudósokat is biztatnak, hogy csatlakozzanak és folytassanak alapos vizsgálatokat.

Akár megerősítik a megfigyelést, akár nem, a téma betekintést nyújt, milyen ritka – vagy milyen általános – a saját naprendszerünk.

A holdak bőséges számban megtalálhatók a saját naprendszerünkben, közel 200-an vannak. Naprendszerünk nyolc bolygójából csak a Merkúrnak és a Vénusznak nincs.

Tekintve, hogy mind a bolygó, mind a potenciális hold gáz halmazállapotúak, semmi sem utal az életre alkalmas körülményekre.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán okoz változékony időjárást és kellemetlen tüneteket. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás csökken.